Deminiranje

Efikasnije deminiranje uz primjenu nove metode netehničkog izviđanja

19.7.2019

Izviđački tim Deminerskog bataljona Oružanih snaga Bosne i Hercegovine angažovan je na području Zavidovića u realizaciji jednog dijela Projekta Evropske unije pod nazivom “Podrška protivminskim akcijama: Procjena minski sumnjivih područja u Bosni i Hercegovini 2018-2019”. Izviđački tim radi na minsko sumnjivim područjima “MSP Podsijelovo, površine 2 060 000 m².

Zadatak Tima je da izvrši prikupljanje podataka od svih relevantnih institucija i lokalnih informatora, koji će omogućiti efektno i efikasno planiranje narednih protivminskih akcija na ovom području. Rad na terenu se obavlja snimanjem područja EU doniranom opremom-dronovima i neposrednom komunikacijom sa lokalnim informatorom gospodinom Begić Zuferom. Lokalni informator asistira izviđačkom timu pokazujući im mjesta na kojima se nalaze ili su se nalazila minska polja i neeksplodirana ubojna sredstva (NUS).

Prema riječima komandira izviđačkog tima starijeg vodnika Josipa Barbarića saradnja sa lokalnim stanovništvom i informatorima je odlična i da omogućava efikasan rad Tima na ovom području. „Donirana oprema od strane Evropske unije, omogućava nam veću efikasnost u izviđanju minsko-sumnjivih područja u BiH.“ – istakao je stariji vodnik Barbarić. Ovo minsko sumnjivo područje obuhvata dio naseljenog područja, te su mještani veoma zadovoljni dolaskom timova koji rade na ovom projektu i nadaju se da će cijelo područje biti očišćeno od MES-a.

Oružane snage BiH zajedno sa partnerskim organizacijama (NPA, BHMAC, UNDP) i EUFOR-om zajedno rade na implementaciji projekta Evropske unije “Podrška protivminskim akcijama: Procjena minski sumnjivih područja u Bosni i Hercegovini 2018-2019”, koji će omogućiti formiranje nove osnove za planiranje protivminskih akcija u skladu sa Strategijom protivminskog djelovanja 2018-2025 i ispunjavanje svih obaveza iz člana 5. Otavske konvencije.

Info - Deminerski bataljon OS BiH

6 FOTO GALERIJA