Mirovne misije

Svečani ispraćaj druge rotacije Pješadijske jedinice OS BiH u misiju ISAF

29.3.2011

Na lokaciji kasarne „Božan Šimović“ u Čapljini 29. 03. 2011. godine održan je svečani ispraćaj druge rotacije Pješadijske jedinice OS BiH koja odlazi na izvršenje zadatka u misiju ISAF u Afganistan.

Na lokaciji kasarne „Božan Šimović“ u Čapljini 29. 03. 2011. godine održan je svečani ispraćaj druge rotacije Pješadijske jedinice OS BiH koja odlazi na izvršenje zadatka u misiju ISAF u Afganistan.
Uz pripadnike kontingenta i članove njihovih porodica, svečanom ispraćaju su prisustvovali najviši predstavnici Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, parlamentarni vojni povjerenik Boško Šiljegović, predstavnici NATO štaba, EUFOR-a, predstavnici danske Ambasade u BiH, kao i vojno-diplomatski predstavnici stranih zemalja akreditovanih u BiH.

Pripadnicima Jedinice, gostima i zvanicama obratili su se ministar odbrane BiH dr Selmo Cikotić, načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH general-pukovnik Miladin Milojčić, te komandant 4. pješadijske brigade brigadni general Ivica Jerkić.
Komandant 4.pješadijske brigade OS BiH brigadni general Ivica Jerkić se osvrnuo na pripremni period Pješadijske jedinice, u kojem je, uz maksimalno zalaganje svih pripadnika 4.pbr i u saradnji sa ostalim organizacionim cjelinama OS BiH, Pješadijska jedinica obučena i pripremljena za realizaciju svih zadataka u misiji ISAF. To je svojom ocjenom potvrdio i ekspertski tim Oružanih snaga Kraljevine Danske koji je certifikovao jedinicu za predstojeću misiju.

Ministar odbrane BiH dr. Selmo Cikotić i načelnik ZŠ OS BiH general pukovnik Miladin Milojčić su istakli značaj učešća pripadnika OS BiH u operaciji ISAF, te da je odlazak druge rotacije Pješadijske jedinice OS BiH još jedan primjer opredijeljenosti BiH za učešće u operacijama globalne sigurnosti i daljem napredovanju ka evroatlantskim integracijama.

Pješadijska jedinica OS BiH je druga rotacija koja će biti angažovana u misiji ISAF kao jedinica za zaštitu snaga. Svi pripadnici jedinice su iz sastava 4.pješadijske brigade.