Mirovne misije

Informacija o učešću jedinica OS BiH u operaciji „Iračka sloboda“ u Iraku

17.2.2009

Dolaskom poslednje grupe pripadnika OS BiH iz Iraka u BiH, 15.12.2008. godine, zvanično je okončano učešće OS BiH u operaciji “Iračka sloboda” u Iraku, angažovanjem jedinice OS BiH za uništavanje NUS-a i jedinice OS BiH za obezbjeđenje objekata

Dolaskom poslednje grupe pripadnika OS BiH iz Iraka u BiH, 15.12.2008. godine, zvanično je okončano učešće OS BiH u operaciji “Iračka sloboda” u Iraku, angažovanjem jedinice OS BiH za uništavanje NUS-a i jedinice OS BiH za obezbjeđenje objekata, konkretno dijela baze „Victory” u Bagdadu.
Krajem 2004. godine krenulo se sa pripremama za slanje prvog kontigenta vojnika van BiH, izborom prvih kandidata – dobrovoljaca za popunu jedinice, kao i njihovim uključivanjem u obuku dana 16.01. 2005. godine.
U skladu sa Odlukom Predsjedništva BiH i uz saglasnost Parlamentarne skupštine BiH, prva rotacija jedinice OS BiH za uništavanje NUS-a upućena je iz BiH preko Kuvajta za Irak dana 01.06.2005. godine.

Dolaskom na obuku, sredinom januara 2005. godine, javio se izazov kako pripremiti vojnike za misiju u regionu sa ratnim okruženjem. Neophodno je bilo omogućiti najbolju moguću obuku u BiH, kako bi se mogućnost stradavanja tokom izvršenja misije u Iraku, zbog neadekvatne obuke u BiH, svela na minimum. Sa puno napora i rada, uspostavljeni su takvi uslovi, zahtjevi i standardi obuke, koji su omogućili da naši vojnici izvrše sve zadatke tokom šestomjesečnog boravka u Iraku. Klima u Iraku je takođe predstavljala izazov, a radi ilustracije, priprema naših vojnika prve rotacije odvijala se povremeno na temperaturama koje su bile 20 stepeni ipod nule, dok su vojnici u Iraku radili i na temperaturama preko 40 stepeni iznad nule (temperaturni raspon oko 60 stepeni).
Opremanju vojnika OS BiH, prije slanja u misiju bila je posvećena posebna pažnja imajući u vidu uslove i okruženje u kojem će boraviti tokom misije. Dobili su najbolju dostupnu opremu, uključujući kako ličnu tako i kolektivnu, tako da su, po pitanju opremljenosti, bili uz rame koalicionim kolegama. Opremanje je bilo iz nekoliko izvora: iz FMS- programa pomoći SAD-a, sredstava OS BiH te nabavkom pojedinih sredstava na slobodnom tržištu (sportska i sl. oprema).


Po dolasku vojnika OS BiH u Irak, gdje su u početku bili pod komandom Marinskog korpusa SAD-a, za vrlo kratko vrijeme uspjeli su da demonstriraju visoke standarde vojnog profesionalizma i visok stepen stručnosti i obučenosti. Iz rotacije u rotaciju, svih osam rotacija jedinice OS BiH za uništavanje NUS-a, postizale su zapažene rezultate, kako u uništavanju NUS-a van baza, tako i na drugim područjima života i rada jedinice, posebno u području sporta gdje su bili u prilici osvojiti puno medalja i drugih priznanja.
Boravak vojnika OS BiH u Iraku tokom ovog perioda, učinio je prostor na kom su uništavali NUS, sigurnim za lokalno stanovništvo, te su na taj način dali konkretan doprinos stvaranju sigurnosnog okruženja. Iako uspjeh misije ne treba vezati za broj uništenog NUS-a, ažurirani podaci govore o ukupno pronađenim i uništenim oko 350.000 komada različitog NUS-a.


Odlukom Predsjedništva BiH i Parlamentarne skupštine BiH, dana 18.08. 2008. godine u Irak je upućena i nova jedinica OS BiH - jedinica OS BiH za obezbjeđenje objekata, konkretno, dijela baze „Victory” u Bagdadu, sa misijom zaštite dijela koalicionih snaga, civilnog personala unutar baze te zaštite infrastrukture, objekata i opreme unutar vojne instalacije - baze. Jedinica je bila razmještena u baznom kompleksu baze „Victory” u Bagdadu, a misiju je izvršavala u zoni odgovornosti MND Bagdad (MND-B).
U protekle tri i po godine kroz jedinicu OS BiH za uništavanje NUS-a, u osam rotacija, prošlo je 288 pripadnika OS BiH, od čega je njih 215 bilo jedan puta u misiji, a 73 dva puta, dok je 49 vojnika bilo u jedinici za obezbjeđenje objekata. Pored vojnika koji su bili raspoređeni u ove dvije jedinice sve vrijeme u Iraku bio je oficir za vezu u Komandi MNS u Bagdadu, ukupno njih 5 koji su se međusobno smjenjivali.
Nezaobilazni su i mediji, koji su izvještavali o misiji vojnika OS BiH u Iraku. Najveći broj informacija prenošenih putem medija, elektronskih ili pisanih, bile su vrlo korektne i objektivne. Pripadnici OS BiH su bili u fokusu interesovanja kako domaćih, tako i stranih medijskih kuća, posebno u početnoj fazi priprema za slanje u misiju, kao i tokom boravka prvih rotacija.
Povlačenje kontingenta iz misije u Iraku je realizovano na osnovu Odluke Predsjedništva BiH, kao vrhovnog komandanta OS BiH, zbog političkih razloga te nedonošenja nove Rezolucije Vijeća sigurnosti UN, kojom bi se produžio mandat koalicionim snagama u Iraku.
Rezultati učešća vojnika OS BiH u operaciji “Iračka sloboda” u Iraku:
 Nijedan pripadnik OS BiH, tokom boravka u Iraku u protekle tri i po godine nije stradao (čak nije bilo niti jedno ranjavanje),
 Tokom izvršenja misije u Iraku doživljeni smo kao dio rješenja, a ne kao dio problema u toj državi,
 Jedna smo od rijetkih država u svijetu koja je u momentu slanja vojnika imala mirovne snage u svojoj zemlji (EUFOR),
 Pokazana je spremnost u izvršavanju preuzetih obaveza vezanih za uključenje BiH u evroatlanske integracije,
 Uspjeli smo razviti određene kapacitete koji su nam obezbjedili mogućnost daljeg razvoja određenih specifičnih sposobnosti i kapaciteta te ispunjenja pojedinih partnerskih ciljeva,
 Obučen je i sertificiran vlastiti instruktorski kadar, koji je u potpunosti preuzeo sve odgovornosti oko obuke od instruktora iz SAD-a počevši od 7. rotacije jedinice OS BiH za uništavanje NUS-a.

Svakako, najveća zasluga za uspjeh misije pripada vojnicima koji su ispoljili spremnost i hrabrost za odlazak u Irak, s obzirom na činjenicu da je od početka pa do kraja odlazak bio isključivo na dobrovoljnoj osnovi. Zasluge za pripremu i upućivanje naših vojnika u Irak pripadaju mnogima koji su bili uključeni u ovaj projekat, a posebno onim koji su obezbjedili potpunu logističku podršku jedinicama OS BiH.
Na kraju su određene interesantne činjenice i podaci vezani za učešće pripadnika OS BiH u operaciji „Iračka Sloboda":

 Iz rotacije u rotaciju broj vojnika koji se prijavljivao za misiju i odlazak u Irak bio je u rastućem trendu, a svega, oko 20% njih je dobilo priliku da bude na listi za odlazak u Irak. Prije odlaska u misiju, kao i po dolasku, svaki pripadnik OS BiH je prolazio potrebne medicinske preglede.
 Tokom praktične obuke tehničara za uništavanje NUS-a, na vojnim poligonima, uništavano je između 70 i 80 tona po rotaciji razne MiMES-a, uglavnom nestabilne ili predviđene za uništenje, čime se na taj način doprinelo povećanju sigurnosti skladišnih prostora, u kojima su takva sredstva bila uskladištena u BiH.
 Tokom realizacije misije,u pet od osam rotacija, bila je po jedna žena, a jedna od njih je bila na dužnosti vozač – tehničar NUS-a. U jedinici za obezbjeđenje objekata u Bagdadu bile su 3 žene.
 Od prve do šeste rotacije jedinice OS BiH za uništavanje NUS-a, timovi su formirani od prijavljenih kandidata dok su od sedme rotacije u misiju upućivani formacijski vodovi iz čete NUS-a iz demb./brTP

OS BiH mogu biti ponosne na svoje pripadnike koji su bili u misiji u Iraku u protekle tri i po godine, jer su oni na najbolji način predstavljali i OS i BiH, čime je učinjen bitan korak u integracionim procesima prema EU i NATO.

Ured za odnose s javnošću
Kontakt tel.: 033/286-680, fax 033/286-685,
e-mail: info@mod.gov.ba