Mirovne misije

Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine započelo izvršavati misiju Snaga međunarodne bezbjednosne pomoći (ISAF) u Afganistanu

26.3.2009

Dana 25.03.2009. godine Ministarstvo odbrane BiH i zvanično je započelo izvršavanje međunarodne operacije podrške miru u Afganistanu, upućivanjem u ovu misiju dva oficira Oružanih snaga BiH. Oficiri OS BiH u misiji ostaju šest mjeseci, a biće angažovani u sastavu kontigenta Oružanih snaga Kraljevine Danske u zoni Regionalne komande - Jug.

Dana 25.03.2009. godine Ministarstvo odbrane BiH i zvanično je započelo izvršavanje međunarodne operacije podrške miru u Afganistanu, upućivanjem u ovu misiju dva oficira Oružanih snaga BiH.

Oficiri OS BiH u misiji ostaju šest mjeseci, a biće angažovani u sastavu kontigenta Oružanih snaga Kraljevine Danske u zoni Regionalne komande - Jug.

Radi se o dva pripadnika Oružanih snaga BiH koji su prethodno završili obuku “Operacije podrške miru” realizovanoj u Centru za obuku-Slagelse u Danskoj. Obuka je izvedena u sklopu obuke danskog kontingenta upućenog u ovu zemlju.

Ovo je prvi put da pripadnici OS BiH učestvuju u misiji u Avganistanu koja se izvršava u skladu sa Odlukom Predsjedništva BiH.

Ured za odnose s javnošću
Kontakt tel.: 033/286-680, fax 033/286-685,
e-mail: info@mod.gov.ba