Mirovne misije

Vojni posmatrači OS BiH u mirovnoj misiji u Demokratskoj Republici Kongo (MONUC)

11.5.2009

U skladu sa rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a 1291 od 24. februara 2000. godine, posmatračka misija u Demokratskoj Republici Kongo (MONUC) ima slijedeći mandat...

U skladu sa rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a 1291 od 24. februara 2000. godine, posmatračka misija u Demokratskoj Republici Kongo (MONUC) ima slijedeći mandat:
1 nadgledati implementaciju Sporazuma o prekidu vatre i istrage o kršenju istih,
2 uspostaviti i održavati neprekidnu vezu sa komandama vojnih snaga,
3 sa uključenim stranama raditi na oslobađanju vojnih i ostalih zatvorenika, u saradnji sa   međunarodnim humanitarnim agenicijama,
4 nadgledati i verifikovati povlačenje i demobilizaciju snaga,
5 omogućiti humanitarnu pomoć i nadgledanje ljudskih prava,
6 usko sarađivati sa Uredom za nacionalni dijalog,
7 koordinirati aktivnosti deminiranja.

Mandat misije je više puta revidiran od strane Vijeća sigurnosti UN-a, gdje je donošeno više rezolucija a sve u cilju uspostavljanja i održavanja trajnog mira u DR Kongu.
U Misiji su osim oficira OS BiH angažovani i oficiri iz 47 zemalja svijeta.

Pripadnici Oružanih Snaga Bosne i Hercegovine učestvuju u jednoj posmatračkoj misiji Ujedinjenih Nacija u Demokratskoj Republici Kongo (MONUC) sa 5 pripadnika, činova: jedan pukovnik, dva majora i dva kapetana.
Zadnji kontigent pripadnika Oružanih snaga BiH otpočeo je mirovnu misiju MONUC 05.03.2009.godine, nakon obavljenih svih propisanih priprema i procedura za upućivanje u Misiju.
Vojni posmatrači u misiji su raspoređeni na različite Tim sajtove, i svakodnevno međusobno komuniciraju i sarađuju. Jedan pripadnik OS BiH je već postao i Tim lider na jednom od Tim sajtova, što je još jedan pokazatelj da pripadnici OS BiH veoma uspješno obavljaju svoje profesionalne aktivnosti i u međunarodnom okruženju.
Kroz angažovanje pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u misijama UN-a, BiH daje podršku Organizaciji UN-a u realizaciji operacija podrške miru i jasno iskazuje opredjeljenje da, kao odgovorna članica međunarodne zajednice, želi i može dati adekvatan doprinos zajedničkim naporima za uspostavljanje i očuvanje mira i stabilnosti u svijetu.

 

Ured za odnose s javnošću
Kontakt tel: 033/286-680, fax 033/286-685
e-mail: info@mod.gov.ba