Mirovne misije

Pripadnici OS BiH u misiji ISAF

26.5.2009

Prvi oficiri OS BiH, upućeni u misiju ISAF u Avganistan, obavljaju svoje dužnosti u skladu sa dobijenom misijom i naređenjima. Oni se nalaze u sastavu Danske borbene grupe-DABG/ISAF 7 a raspoređeni su u Regionalnu komandu Jug, pokrajina Helmand.

Prvi oficiri OS BiH, upućeni u misiju ISAF u Avganistan, obavljaju svoje dužnosti u skladu sa dobijenom misijom i naređenjima. Oni se nalaze u sastavu Danske borbene grupe-DABG/ISAF 7 a raspoređeni su u Regionalnu komandu Jug, pokrajina Helmand. Danska BG je inače pod komandom britanskih Namjenskih snaga Helmand – TF Helmand. Primarni zadaci DABG su protivpobunjenička dejstva ali se izvode i druge operacije. Tokom izvršenja misije u Avganistanu, tim oficira OS BiH je pod operativnom komandom OK OS BiH a od trenutka odlaska u Kraljevinu Dansku, oficiri OS BiH su pod operativnom kontrolom DABG, TF Helmand.
Tim oficira OS BiH je, prema Predsjedničkoj odluci o upućivanju u misiju, raspoređen za obavljanje sledećih dužnosti u sastavu S3 organa DABG i to :
- oficir za informacijske i psihološke operacije i
- oficir za trenutne operacije.

Priprema oficira za misiju, kako u zemlji tako i u Kraljevini Danskoj, dala je rezultate pa su se oficiri OS BiH dobro uklopili u sredinu. Učešćem u svakodnevnom planiranju operacija u štabu DABG, pripadnici OS BiH imaju priliku da praktično primjene stečena znanja, kako u zemlji, prvenstveno u Centru za mirovne operacije u Sarajevu – PSOTC tako i u K.Danskoj.

Prilikom izvršenja misije pripadnici OS BiH dužni su se pridržavati standardnih operativnih procedura, Pravila angažovanja i direktiva važećih za DABG/ ISAF 7, Pravila angažovanja OS BiH kao i Ženevskih konvencija i Dopunskih protokola, te zakonske regulative BiH koja reguliše učešće u operacijama podrške miru.

Služba borbene podrške tima OS BiH je organizovana osloncem na DABG u skladu sa sporazumom sa Kraljevinom Danskom.

Ured za odnose s javnošću
Kontakt tel: 033/286-680, fax 033/286-685
e-mail: info@mod.gov.ba