Mirovne misije

Misija u Afganistanu

26.3.2009

Predsjedništvo BiH je 05.01.2009. godine donijelo Odluku o učešću deset pripadnika Oružanih snaga BiH u misiji Snage međunarodne bezbjednosne pomoći (ISAF) u Afganistanu.

Predsjedništvo BiH je 05.01.2009. godine donijelo Odluku o učešću deset pripadnika Oružanih snaga BiH u misiji Snage međunarodne bezbjednosne pomoći (ISAF) u Afganistanu.
Planirano je da dva pripadnika OS BiH budu upućeni u sastav Danske borbene grupe – Regionalna komanda „Jug“ i osam pripadnika u sastava njemačkog kontingenta u
Regionalnu komandu „Sjever“. Ministarstvo odbrane BiH provelo je kompletnu proceduru predviđenu NATO procedurama za učešće pripadnika OS BiH u misiji ISAF. Ministar odbrane BiH dr. Selmo Cikotić i generalni sekretar NATO-a Jap de Hop Shefer, 11. 03. 2009. godine, potpisali su u Briselu dva sporazuma (Sporazum o učešću u ISAF i
Finansijski sporazum), čime su ispunjeni uvjeti za učešće pripadnika OS BiH u ovoj misiji.
Upućivanjem dva oficira Oružanih snaga BiH Afganistan 25.03.2009. godine, zvanično je i
započelo izvršavanje misije ISAF. Oficiri OS BiH u misiji ostaju šest mjeseci, a bit će anga žirani u sastavu kontigenta Oružanih snaga Kraljevine Danske u zoni Regionalne komande – „Jug“.
Osam preostalih pripadnika OS BiH su u fazi obuke i pripreme za misiju. Obuka za
specifičnu misiju će biti realizirana u Njemačkoj u toku jula ove godine.Očekuje se njihovo upućivanje u toku septembra 2009. godine. Ministarstvo odbrane BiH je u fazi razmatranja prijedloga za učešće jedinica OS BiH u misiji ISAF, a prije svega Jedinice za uništavanje neeksplodiranih ubojnih sredstava i Pješadijske jedinice.

Ured za odnose s javnošću
Kontakt tel: 033/286-680, fax 033/286-685
e-mail: info@mod.gov.ba