Mirovne misije

Izvršena primopredaja između 5. i 6. rotacije Pješadijske jedinice OS BiH u Afganistanu

19.4.2013

Peta rotacija Pješadijske jedinice Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, koja je prije sedam mjeseci upućena u misiju Snaga međunarodne sigurnosne pomoći (ISAF) u Komandu Jugozapad – provincija Helmand, predala je dužnost 6. rotaciji Pješadijske jedinice OS BiH 14. aprila 2013. godine u kampu Price.

Na svečanoj primopredaji dužnosti pored pripadnika 5. i 6. rotacije Pješadijske jedinice OS BiH bili su postrojeni i pripadnici danskog kontigenta. Pripadnicima 5. rotacije Pješadijske jedinice OS dodijeljene su medalje u znak zahvalnosti za učinjeni napor i izvršavanje misije osiguranja baze Price.

Komandant danskog kontigenta u misiji ISAF brigadir Anders Maerkedahl Pedersen je u svom obraćanju zahvalio pripadnicima 5. rotacije Pješadijske jedinice OS na izuzetno dobrom izvršavanju osnovne i važne misije u jednom vojnom kampu. Šestoj rotaciji Pješadijske jedinice OS poželio je dobrodošlicu u kamp Price i poručio da su zadaci koje će oni izvršavati izazovni, ali veoma važni u kampu Price.

Na kraju je svim pripadnicima poručio da trebaju biti ponosni na sebe i na svoj doprinos ISAF-u te da su danski vojnici ponosni što imaju priliku raditi sa bosanskohercegovačkim vojnicima i dijeliti zajedničku sudbinu i historiju s njima.

Pripadnici 6. rotacije Pješadijske jedinice OS BiH iz sastava 6. pješadijske brigade OS BiH upućeni su u misiju ISAF 04.04.2013. godine u sastavu danskog kontigenta, a ceremonija dočeka pripadnika 5. rotacije Pješadijske jedinice OS BiH iz sastava 4. pješadijske brigade OS BiH planirana je 24.04.2013. godine.

Ured za odnose s javnošću

Telefon: (033) 286-680, telefax (033) 286-685,

E-mail: info@mod.gov.ba