Posjete

Francuski ambasador uručio certifikate za STANAG

15.4.2011

U Odjeljenju za učenja stranih jezika Centra za profesionalni razvoj OS BiH, u Rajlovcu je 14. aprila 2011. godine održana ceremonija uručenja certifikata pripadnicima OS BiH koji su završili edukaciju po programu učenja francuskog jezika.

U Odjeljenju za učenja stranih jezika Centra za profesionalni razvoj OS BiH, u Rajlovcu je 14. aprila 2011. godine održana ceremonija uručenja certifikata pripadnicima OS BiH koji su završili edukaciju po programu učenja francuskog jezika. Certifikat STANAG za francuski jezik uručen je za 17 pripadnika OS BiH koji su uspješno položili ovaj test, a ceremoniji su prisustvovali ambasador Republike Francuske, Ronald Gilles i francuski vojni ataše u BiH, pukovnik Eric Prigent.

U svom obraćanju gospodin Gilles je naglasio da je Francuska svojim prisustvom u Bosni i Hercegovini nastojala dati svoj doprinos i u segmentu približavanja pripadnika OS BiH NATO standardima, što se ogleda u činjenici da je kroz ciklus učenja francuskog jezika prošlo oko 150 pripadnika OS BiH. Pored učenja jezika Republika Francuska preko savjetnika za deminiranje pri Operativnoj komandi OS BiH, pukovnika Frederica Bottoa, daje veliki doprinos u edukaciji u oblasti deminiranja, a nastojanja su da se dobra suradnja nastavi i proširi i u drugim oblastima vojnog obrazovanja.

Ispred MO BiH ceremoniji uručenja certifikata STANAG prisustvovao je Tomo Obradović, šef Odsjeka za obuku i profesionalna pravila. Francuski jezik kao jedan od službenih jezika NATO-a i EU koristi preko 200 miliona stanovnika na Zemlji, a po brojnosti govornika smatra se da je francuski jezik deseti na svijetu.

Info- Komanda za obuku i doktrinu