Posjete

Realizacija posjete VDP akreditovanih u BiH 2/5.pbr.

16.3.2011

Vojno-diplomatski predstavnici akreditovani u BiH, dana 15.03.2011. godine posjetili su lokaciju razmještaja 2/5.pbr u Kasarni „Mato Lučić - Maturica“ u Kiseljaku, gdje su prisustvovali informativnom brifingu o aktivnostima Operativne komande OS BiH.

Vojno-diplomatski predstavnici akreditovani u BiH, dana 15.03.2011. godine posjetili su lokaciju razmještaja 2/5.pbr u Kasarni „Mato Lučić - Maturica“ u Kiseljaku, gdje su prisustvovali informativnom brifingu o aktivnostima Operativne komande OS BiH. Ova posjeta vojno-diplomatskog kora u BiH je realizovana na osnovu Plana saradnje MO BiH i OS BiH sa Udruženjem vojno-diplomatskih predstavnika akreditovanih u BiH.

Prihvat vojno-diplomatskog kora, na čelu sa doajenom pukovnikom Antonom Tunjom, izvršili su: komandant OK OS BiH, general-major Anto Jeleč, zamjenik komandanta OK OS BiH za operacije brigadni general Sakib Forić, komandant 5.pbr brigadni general Senad Mašović i komandant 2/5.pbr major Josip Slišković.

U okviru navedene aktivnosti pripadnici 2.pješadijskog bataljona 5.pbr, izveli su pokaznu vježbu „Vod u PDK i upad u objekt“ u kojoj su pokazali mali dio iz borbene obuke, koja se svakodnevno izvodi u jedinicama 5.pbr OS BiH.

Na oduševljenje svih prisutnih, učesnici ove vježbe su praktično pokazali na koje načine se može izvršiti upad u objekt i izvršiti eliminisanje protivnika. Takođe, izveden je i MEDEVAC (medecinska evakuacija) povrijeđenih do prihvatne stanice. U završnom dijelu vježbe demonstrirana je saradnja sa civilnom Vatrogasnom jedinicom DVD „Kiseljak“ pri lokalizaciji požara u objektu. Pored prikazanih vještina borbene obuke, vojnici 2/5.pbr su na posljednjoj radnoj tački demonstrirali borilačke vještine.

Pored navedenih ovoj pokaznoj vježbi prisustvovali su i pripadnici LOT timaTravnik, te načelnik općine Kiseljak, gospodin Mladen Mišurić-Ramljak.

Info – 5.pbr