Posjete

Predstavnici MO i OS BiH na ceremoniji primopredaje i rotacije osoblja i ključne opreme BMTF u Skoplju

1.7.2022

Stalna organizacija Balkanskih medicinskih snaga (BMTF SO), u čijoj strukturi se nalaze i pripadnici Oružanih snaga BiH, organizirala je 30. juna 2022. godine u Skoplju, Sjeverna Makedonija, ceremoniju u povodu primopredaje i rotacije osoblja i ključne opreme Balkanskih medicinskih snaga (BMTF), kojoj su prisustvovali i predstavnici Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH.

Stalna organizacija Balkanskih medicinskih snaga (BMTF SO) sa sjedištem u Skoplju, Sjeverna Makedonija, izvršila je redovnu rotaciju osoblja i ključne opreme, koju je od strane Sjeverne Makedonije preuzela Slovenija. Tim povodom upriličena je i primopredaja dužnosti predsjedavajućeg Upravnog odbora BMTF.

Svečanoj ceremoniji primopredaje prisustvovali su predstavnici zemalja učesnica projekta BMTF, Armije MKD, predstavnici zemalja sponzora u projektu BMTF (Norveška i USA), predstavnici SEEBRIG, kao i ambasadori zemalja koji učestvuju u projektu BMTF, zamjenici šefova diplomatskih misija, vojni atašei i drugi gosti. 

Samoj ceremoniji primopredaje BMTF SO, prethodio je i redovni sastanak, na kojem je istaknuto da su MO i OS BiH zadržale postojeće pozicije u strukturi BMTF, te je naglašeno opredjeljenje da se podrška ovom projektu nastavi i u budućnosti.

Ispred MO i OS BiH pomenutim aktivnostima prisustvovali su šef Odsjeka u Sektoru za međunarodnu saradnju MO BiH brigadir Nesim Mahmić, vojni predstavnik BiH pri BMTF pukovnik Emir Kadušić i gdin. Tarik Oprašić iz Sektora za međunarodnu saradnju MO BiH, ujedno sekretar BMTF SB. 

Info - Vojni predstavnik BiH pri BMTF

3 FOTO GALERIJA