Sportske i rekreativne aktivnosti

Završeno takmičenje u orijentacionom trčanju

21.9.2010

Sportsko takmičenje u disciplini orijentaciono trčanje na nivou OS BiH je ove godine održano na lokaciji Centra za osnovnu obuku u Pazariću i treće je takmičenje ove vrste u OS BiH.

Sportsko takmičenje u disciplini orijentaciono trčanje na nivou OS BiH je ove godine održano na lokaciji Centra za osnovnu obuku u Pazariću i treće je takmičenje ove vrste u OS BiH. Prilikom ceremonije otvaranja takmičenja brigadir Rusmir Mrković, starješina iz sastava ZŠ OS BiH naglasio је da je orijentaciono trčanje tipična vojnička disciplina i svojevrsna priprema za odabir ekipe OS BiH za takmičenje na međunarodnim vojnim takmičenjima. Organizator takmičenja je bio Centar za osnovnu obuku OS BiH.

Takmičenje je održano u vremenu od 13. do 17. septembra, a realizirano je na području Bjelašnice, Igmana, Pazarića i Sarajeva. Inače, to je sport u kome takmičar uz pomoć karte i kompasa za najkraće moguće vrijeme treba da posjeti određeni broj tačaka-kontrola obilježenih na terenu. U takmičenju su učestvovale 3 ženske i 7 muških ekipa i takmičili su se pojedinačno ili ekipno u tri discipline, i to trka na duge staze, trka na srednje staze i štafetna trka.
Što se tiče pojedinačnog plasmana, na dugoj i srednjoj stazi najbolja od ženskih takmičara je bila vojnik Lucija Gašpar iz sastava 4. pbr, dok je od muškaraca na dugoj stazi najbolji bio vojnik Goran Živković iz 6. pbr, a na srednjoj stariji vodnik Zaim Šuman iz 4. pbr.
Ekipno, najbolje su na srednjoj stazi u ženskoj konkurenciji bile pripadnice 4. pbr, a na dugoj pripadnice 5. pbr, dok su u muškoj konkurenciji na srednjoj stazi najbolji bili pripadnici 4. pbr, a na dugoj pripadnici 6. pbr.

U disciplini štafetnog trčanja, u obje konkurencije najbolje rezultate su postigle ekipe 4. pbr.
Što se tiče ukupnog plasmana u sve tri discipline, u ženskoj konkurenciji prvo mjesto je pripalo 5. pbr, drugo 6. pbr, dok se pripadnice 4. pbr nisu plasirale.
U muškoj konkurenciji u ukupnom plasmanu najbolji su bili pripadnici 4. pbr, drugi pripadnici 6. pbr, a treći pripadnici 5. pbr.
Na završnoj ceremoniji najboljima su dodijeljene diplome, medalje i pehari, a uz pohvale svim učesnicima za sportsko i fer takmičenje, brigadir Mrković je odao priznanje i organizatorima, posebno majoru Enesu Džiniću, koji su se potrudili da takmičenje protekne kako je zamišljeno.

Info – Komanda podrške