Sportske i rekreativne aktivnosti

Fudbalski turnir između EUFOR-a i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine

15.5.2008

Od 6. do 15. maja 2008.g., GK EUFOR-a bila je domaćin turnirima u fudbalu i malom fudbalu u kampu Butmir. U takmičenju su učestvovali timovi iz svih komponenti EUFOR-a, Operativne komande Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH) i 4. Brigade OSBiH, kao i civilno osoblje EUFOR-a.

Od 6. do 15. maja 2008.g., GK EUFOR-a bila je domaćin turnirima u fudbalu i malom fudbalu u kampu Butmir. U takmičenju su učestvovali timovi iz svih komponenti EUFOR-a, Operativne komande Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH) i 4. Brigade OSBiH, kao i civilno osoblje EUFOR-a. Ukupno 12 timova učestvovalo je na svakom turniru, predstavljajući Bosnu i Hercegovinu, Španjolsku, Italiju, Tursku, Mađarsku, Poljsku, Rumuniju i Irsku. Finalne utakmice odigrane su u jutarnjim satima 8. i 15. maja.

 

Sve utakmice bile su neizvjesne i odigrane su u duhu prijateljstva i saradnje. U uzbudljivom finalu turnira u malom fudbalu slavio je tim 4. brigade OSBiH, drugo mjesto osvojio je turski NSE tim, a poljski MNBN tim zauzeo je treće mjesto. Pobjednik turnira u fudbalu je 4. brigada OSBiH, na drugom mjestu je turski IPU tim, dok je tim Operativne komande OSBiH osvojio treće mjesto.

 

Ceremonija dodjele medalja održana je ispred teretane kampa Butmir. Tri prvoplasirana tima imali su čast da im medalje i certifikate uruče brigadni general Robert Löwenstein, načelnik štaba EUFOR-a, i brigadni general Sakib Forić, iz Operativne komande OSBiH.

 

Brigadni general Löwenstein tom prilikom je izjavio:

„Ovo je bio još jedan zabavan sportski događaj u kampu Butmir kojim se podstiče takmičarsko nadmetanje na sportskim terenima ali istovremeno izgrađuje bliska saradnja i odnosi između EUFOR-a i OSBiH. Impresioniran sam onime što su timovi pokazali i čestitam svim učesnicima ovih turnira.“