Sportske i rekreativne aktivnosti

Sportske aktivnosti u 6. pješadijskoj brigadi OS BiH

27.4.2009

U organizaciji komande 6.pbr realizirano je sportsko takmičenje u disciplini streljaštvo (zračna puška) 05. marta 2009. godini u kasarni “Kozara” Banja Luka, na kojem su uzele učešće ekipe iz sastava 6.pbr iz Bihaća, Orašja, Doboja i Banja Luke.

Sportsko prvenstvo u disciplini streljaštvo (zračna puška)

U organizaciji komande 6.pbr realizirano je sportsko takmičenje u disciplini streljaštvo (zračna puška) 05. marta 2009. godini u kasarni “Kozara” Banja Luka, na kojem su uzele učešće ekipe iz sastava 6.pbr iz Bihaća, Orašja, Doboja i Banja Luke.
Domaćin prvenstva bila je izviđačka četa koja je obezbijedila potrebne preduvjete za realizaciju navedene aktivnosti. Takmičenje je otvorio komandant brigade, brigadni general Stamenko Novaković, koji se prisutnima obratio naznačivši značaj sportskog angažiranja u cilju jačanja kako fizičke tako i psihičke sposobnosti, te razvijanja kolektivnog duha kod pripadnika.
Favorit takmičenja bila je ekipa izviđačke čete koja je i opravdala očekivanja zauzevši 1. pojedinačno i ekipno mjesto, dok je ekipa iz Orašja zauzela 2.mjesto. Ekipa 1.pješadijskog bataljona zadovoljila se osvajanj em 3.mjesta.
U pojedinačnoj konkurenciji najuspješniji strijelac turnira bio je stv. I kl. Huskić Damir sa ukupno ostvarenih 158 krugova, drugo mjesto zauzeo je pripadnik 3.pješadijskog bataljona narednik Gašparević Filip sa 151 krugom, a 3. mjesto kaplar Pašalija Tomislav.
Kada su u pitanju žene strijelci najuspješnija je bila kaplar Grabež Vesna sa ostvarenih 112 krugova. Po završetku turnira upriličena je dodjela diploma i medalja najuspješnijim pojedincima, kao i ekipnog pehara.
Ovo takmičenje imalo je za cilj formiranje brigadnog tima za predstojeća takmičenja.

Sportsko takmičenje u atletici (disciplina polumaraton-21 km)

Treći pješadijski bataljon iz Orašja bio je domaćin i organizator brigadnog takmičenja u kraljici sportova, atletici, disciplini za izdržljive ali i uporne, polumaraton na stazi dužine 21 km. Aktivnosti su otpočele 16. 03. 2009. godine prijemom i smještajem ekipa, zatim redovnim ljekarskim pregledom svakog takmičara i obilaskom staze.
Vrijeme je bilo idealno za realizaciju aktivnosti koja je otpočela narednog dana. Komanda 3. pješadijskog bataljona, kao provjereni i dokazani organizator aktivnosti na čelu sa komandantom Matom Zrimićem nisu propuštali ništa slučaju.
Organizacija je bila besprijekorna. Na jednom mjestu pripadnici iz Banja Luke, Doboja i Orašja, spoj iskustva veterana i mladih zaljubljenika atletike. Iako broj učesnika nije bio ograničen, odazvalo se oko 20 – tak najhrabrijih, među kojima i jedna pripadnica, vojnik Ana Blažić.
Na takmičenju je bio prisutan jedan od provjerenih maratonaca, kaplar Muhamed Trgalović, pripadnik izviđačke čete. Međutim, i treći bataljon je imao svoje adute - mlade, novo pristigle profesionalne vojnike koji do sada nisu bili učesnici na ovakvom takmičenju.
Trka je od samog početka imala jak tempo i odmah nakon 5. kilometra izdvojila se grupa favorita koji su do kraja rutinirano vodili utrku.
Na kraju, pripadnik 3. pješadijskog bataljona, vojnik Damir Getoš, prvi je prošao kroz cilj, a za njim kaplar Muhamed Trgalović. Treće mjesto osvojio je ponovo pripadnik iz 3. pješadijskog bataljona, vojnik Mario Knežević.
Ovog puta mladost je pobijedila iskustvo.
U ukupnim rezultatima 3. pješadijski bataljon je bio najuspješniji, dok je drugo mjesto zauzela ekipa izviđačke čete, a treće mjesto pripadnici atiljerijskog bataljona iz Doboja.
Nakon iscrpljujuće trke najuspješnijim pojedincima uručene su medalje i diplome, a najuspješnijoj ekipi pehar za osvojeno prvo mjesto.

Ured za odnose s javnošću
Kontakt tel: 033/286-680, fax 033/286-685
e-mail: info@mod.gov.ba