Sportske i rekreativne aktivnosti

Sportsko takmičenje na nivou 6.pbr – „Cross country“ trčanje

5.2.2010

Bez obzira na trenutne niske temperature koje su karakteristične za ovo doba godine, februar mjesec je definisan kao termin za provođenje sportskog takmičenja u trčanju na nivou 6.pbr pod nazivom „Cross country“.

Bez obzira na trenutne niske temperature koje su karakteristične za ovo doba godine, februar mjesec je definisan kao termin za provođenje sportskog takmičenja u trčanju na nivou 6.pbr pod nazivom „Cross country“.

Takmičenje je realizovano 4. februara 2010. godine u Orašju gdje je domaćin, a ujedno i organizator takmičenja, bio 3.pješadijski bataljon uz nadzor i koordinaciju Komande 6.pbr. Pored domaćina učešće u navedenom takmičenju uzele su ekipe iz sastava 1. i 2. pješadijskog bataljona, artiljerijskog bataljona, te izviđačke čete.

Cilj ovog takmičenja podržava jasno Uputstvo o sportskim takmičenjima na nivou OS BiH, a to je da pored podizanja i održavanja optimalnog nivoa fizičke sposobnosti, neophodnih za uspješno izvršavanje borbenih zadataka u miru i ratu, oblikuje skladno razvijenu ličnost, stvori pozitivan odnos prema sportu, svijest o bogaćenju slobodnog vremena različitim sportskim sadržajima u svim životnim periodima i usvoji teoretsko i sportsko tehničko znanje za takvu upotrebu.

Takozvano Cross country trčanje organizovano je na stazi dužine 8 000 metara gdje su predstavnici 3. pješadijskog bataljona, kao dokazani dobri organizatori, definisali i uspostavili sve potrebne procedure kako bi takmičenje bilo upješno izvedeno. Dužina staze zahtijevala je od takmičara(ki) potpunu fizičku i psihičku pripremljenost. Međutim, otežane vremenske prilike i skliska staza nisu onemogućile da takmičari postignu zapažene rezultate.

Aktivnost je otpočela prijemom navedenih ekipa, postrojavanjem i svečanim otvaranjem
takmičenja kojem je prisustvovao i tim starješina iz Komande brigade.
U svom izlaganju, u ime domaćina, major Mato Zrimić učesnicima je uputio riječi dobrodošlice, te iste upoznao sa sadržajem aktivnosti sa željom za postizanje rezultata. Za učešće pripadnika na sportskom takmičenju preduslov je bio ljekarski pregled što je urađeno u skladu sa definisanim Uputstvom o sportskom takmičenju na nivou OS BiH. Zatim se pristupilo izviđanju staze, te upoznavanju takmičara sa procedurama takmičenja.
Broj takmičara nije bio ograničen, takmičenju je pristupilo 27 pripadnika i isto je realizovano van vojne lokacije na nasipu duž lijeve obale rijeke Save. Na kraju aktivnosti ekipa 1.pb je osvojila ekipno prvo mjesto, drugo mjesto je zauzela ekipa 2.pb, a trećim mjestom zadovoljila se ekipa 3.pješadijskog bataljona.

Ovim takmičenjem potvrdio se i sam značaj sportskih takmičenja koji se ogleda u postizanju masovnosti, učešću svih pripadnika brigade, postizanju značajnih rezultata čime se doprinosi kvalitetu sporta u OS BiH i stvaranja trajnih navika čime se oblikuje pozitivan odnos prema sportu i shvaćanju da je bavljenje sportom značajana ljudska vrijednost.
Nakon realizovanog sportskog takmičenja upriličena je podjela diploma za najuspješnije
pojedince i najuspješniju ekipu.

E-mail: info_6pbr@js.mod.gov.ba