Sportske i rekreativne aktivnosti

Sportsko takmičenje u malom fudbalu na nivou OS BiH

15.3.2010

Komanda 5.pbr bilo je domaćin i organizator takmičenja u malom fudbalu na nivou Oružanih snaga BiH, koje je održano u vremenu od 08. do 11.03.2010.godine u Vojnoj bazi "Aerodrom Dubrave".

Komanda 5.pbr bila je domaćin i organizator takmičenja u malom fudbalu na nivou Oružanih snaga BiH, koje je održano u vremenu od 08. do 11.03.2010.godine u Vojnoj bazi "Aerodrom Dubrave".

Na takmičenju je učestvovalo devet ekipa iz sastava Oružanih snaga i to: Zajednički štab, Operativna komanda, 4. 5. i 6. pješadijska brigada, Brigada taktičke podrške, Brigada zračnih snaga, Komanda logistike i Komanda obuke i doktrine.

Sve ekipe učesnice prvog dana takmičenja, 08.03.2010.godine, žrijebanjem svrstane su u dvije grupe. Nosioci grupa određeni su na osnovu plasmana sa prošlogodišnjeg malonogometnog takmičenja. Tako je Brigada taktičke podrške kao prošlogodišnji osvajač prvog mjesta, bila nosilac I grupe, dok je II grupu predvodila ekipa 5.pbr.

Ceremonija otvaranja slijedila je odmah nakon žrijebanja, a postrojenim ekipama u ime domaćina obratio se načelnik štaba 5.pbr, brigadir Nebojša Đ. Vojaković, koji je ujedno bio i predsjednik Organizacionog odbora malonogometnog takmičenja. Obraćajući se takmičarima, zaželio im je dobrodošlicu i ugodan boravak u Vojnoj bazi "Aerodrom Dubrave", dobro druženje te fer i korektnu igru.

Odigravanjem prve utakmice između ekipa 6.pbr i 4.pbr otpočelo je takmičenje na kome je ukupno odigrano 20 utakmica. Pravdu na utakmicama dijelila je sudijska ekipa iz sastava Oružanih snaga, odnosno pripadnici Oružanih snaga koji imaju sudijske certifikate, kao i iskustvo sa mnogobrojnih utakmica i turnira. Obzirom da su sve utakmice odigrane u sportskom duhu, fer i korektnoj igri, sudije i nisu imale puno posla.

Prva tri dana takmičenja, ekipe su se borile po grupama. Ekipe koje su osvojile prvo, odnosno drugo mjesto u grupi, borile su se u polufinalnim i finalnim utakmicama.

Titulu najbolje malonogometne ekipe u Oružanim snagama BiH, i ove godine je ponijela malonogometna ekipa Brigade taktičke podrške koja je u finalnoj utakmici porazila ekipu 5.pbr. Treće mjesto osvojila je ekipa Komande logistike, dok je četvrto mjesto pripalo ekipi 4.pješadijske brigade. Proglašen je i najbolji strijelac takmičenja, a ova titula pripala je takmičaru ekipe 5.pbr, naredniku Ivici Mariću, koji je postigao ukupno 12 golova.

Pehare i diplome za tri prvoplasirane ekipe kao i za najboljeg strijelca uručio je predstavnik Zajedničkog štaba OS BiH, brigadir Rusmir Mrković 11.03.2010.godine u 14,25 minuta, čime je sportsko takmičenje u malom fudbalu okončano.