Sportske i rekreativne aktivnosti

Izvještaj sa 1. zimskih Svjetskih vojnih igara u skijanju

25.3.2010

Zimske Svjetske vojne igre u skijanju održane su od 20-25.03.2010.godine, u Aosti Valley u Italiji pod pokroviteljstvom CISM, (Svjetsko vojno vijeće za sport). Na 1. zimskim Svijetskim vojnim igrama u skijanju učestvovalo je 640 sportista iz 43 države sa 4 kontinenta, koji su se takmičili u alpskom skijanju, ski cross-country, biatlonu, ski orjertiringu, ski planinarenju, brzom trčanju i dvoranskom penjanju.

Zimske Svjetske vojne igre u skijanju održane su od 20-25.03.2010.godine, u Aosti Valley u Italiji pod pokroviteljstvom CISM, (Svjetsko vojno vijeće za sport).
Na 1. zimskim Svijetskim vojnim igrama u skijanju učestvovalo je 640 sportista iz 43 države sa 4 kontinenta, koji su se takmičili u alpskom skijanju, ski cross-country, biatlonu, ski orjertiringu, ski planinarenju, brzom trčanju i dvoranskom penjanju.

Sportsku delegaciju MO i OS BiH OS BiH, koju je predvodio general-major Slavko Puljić, učestvovala je sa četiri takmičara u alpskim disciplinama i četiri posmatrača. Sportisti iz OS BiH učestvovali su u slalomu i veleslalomu.
Alpska ekipa OS BiH je zabilježila izvanredan rezultat u slalomu osvojivši 4 mjesto u ekipnoj konkurenciji. Narcis Hujić je zauzeo 14, a Jasmin Hujić 15 mjesto, dok je Darko Bošnjak bio 24. Nikola Ravančić je ostvario vrijeme za 29. mjesto u veleslaomu.

Osim što je predstavljala MO i OS BiH, sportska delegacija na vojnim olimpijskim igrama imala je za cilj da sagleda način realizacije vojnih olimpijskih igara, kako bi stečena iskustva poslužila za organizaciju Svjetskog vojnog prvenstva u skijanju koje će se održati od 21. do 26.02.2011. godine na Bjelašnici, Jahorini i igrama u organizaciji Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH.