Komanda za podrsku

Nacionalna garda Marylanda u posjeti KOiD-u

19.9.2011

Direktor Zajedničkog štaba Nacionalne garde države Maryland, general Annette Deener sa saradnicima је tokom protekle sedmice boravila u posjeti Komandi za obuku i doktrinu. Posjeti je ispred Zajedničkog štaba OS BiH prisustvovao brigadir Hamza Višća, te pukovnik Dževad Burić, oficir za vezu BiH sa saveznom državom Maryland.

Direktor Zajedničkog štaba Nacionalne garde države Maryland, general Annette Deener sa saradnicima је tokom protekle sedmice boravila u posjeti Komandi za obuku i doktrinu. Posjeti je ispred Zajedničkog štaba OS BiH prisustvovao brigadir Hamza Višća, te pukovnik Dževad Burić, oficir za vezu BiH sa saveznom državom Maryland. Pukovnik Burić je ujedno i pomoćnik vojnog atašea BiH u SAD.

Svrha posjete bila je sagledavanje stanja i upoznavanje sa mogućnostima korištenja kapaciteta KOiD-a OS BiH. U skladu s tim brigadir Robert Sušac, komandant KOiD-a, kroz informativni brifing prezentirao je misiju, zadatke i ostale značajne informacije o KOiD-u i centrima u njegovom sastavu, s posebnim osvrtom na mogućnosti koje su dostupne u procesima obuke.
Predstavnici Nacionalne garde Marylanda su izrazili poseban interes za načine realizacije obuke, a radi mogućnosti izvođenja zajedničkih obuka i učešća u zajedničkim misijama, što bi bio nastavak dosadašnje dobre vojne sаradnje između Marylanda i Bosne i Hercegovine.

Nakon posjete Komandi obuke i doktrine u Travniku, delegacija je posjetila i Centar za borbene simulacije na lokaciji kasarne „Mika Bosnić“ na Manjači kod Banjaluke. Pukovnik Dinko Ivković sa saradnicima im je prezentirao informacije vezane za misiju, organizacijsko-formacijsku strukturu, raspoložive resurse i značaj CBS u obuci pripadnika i jedinica OS BiH.

General Deener sa sаradnicima je tokom ove posjete obišla sve kapacitete CBS, a članovi delegacije takođe su prisustvovali realizaciji simulacijske vježbe na sistemu JANUS sa pripadnicima 4. pbr, što je bila i prilika za razgovor sa instruktorima iz sastava Centra, te komandirom čete o scenariju i trenutnim aktivnostima na simulacijskoj vježbi.

Info - Komanda za obuku i doktrinu