Komanda za podrsku

Komandant NATO štaba u Sarajevu posjetio Komandu za obuku i doktrinu

31.10.2012

Komandant NATO štaba u Sarajevu brigadni general Walter T. Lord sa saradnicima posjetio je 23.10.2012. godine Komandu za obuku i doktrinu OS BiH na lokaciji kasarne Travnik. Delegaciju NATO štaba dočekali su komandant Komande za podršku OS BiH general-major Mirsad Gutić i komandant KOiD-a brigadir Robert Sušac.

Komandant NATO štaba u Sarajevu brigadni general Walter T. Lord sa saradnicima posjetio je 23.10.2012. godine Komandu za obuku i doktrinu OS BiH na lokaciji kasarne Travnik. Delegaciju NATO štaba dočekali su komandant Komande za podršku OS BiH general-major Mirsad Gutić i komandant KOiD-a brigadir Robert Sušac.

Nakon uvodnog obraćanja general-majora Mirsada Gutića, brigadir Robert Sušac je kroz Informativni brifing KOiD-a upoznao komandanta NATO štaba sa misijom, zadacima, formacijsko-organizacijskom strukturom te najvažnijim aktivnosti Komande za obuku i doktrinu kao i sa aktivnostima centara u njenom sastavu. Poseban fokus brifinga bile su informacije o individualnoj obuci koju realiziraju Centar za osnovnu obuku i Centar za profesionalni razvoj, o kolektivnoj obuci koja se realizira u Centru za borbene simulacije i Centru za borbenu obuku, te obuci za učešće u operacijama podrške miru koja se realizira u Centru za obuku u operacijama podrške miru na Butmiru.
Brigadni general Walter T. Lord iskazao je interesovanje posebno kroz razgovor o vježbi „Dinamičan odgovor 12-4“, čiji je nosilac KOiD, a koja se izvodila od 15.10. do 24.10.2012. godine na poligonu za obuku Manjača. Brigadni general Lord imao je priliku 19.10.2012. upoznati se sa uslovima života i rada jedinica na terenu tokom izvođenja I dijela vježbe tj. izvođenja simulacijske vježbe (SIMEX) Komande brigade sa komandama bataljona 4. pbr i II dijela vježbe BBG 4. pbr na terenu za obuku (FTX), te sa aktivnostima Direktorijata vježbe i Tima za ocjenjivanje vježbe koje čine pripadnici KOiD.

Na kraju posjete brigadni general Lord je obišao Centar za profesionalni razvoj KOiD, gdje ga je sa najznačajnijim informacijama o trenutnim i planiranim aktivnostima u Odjeljenju vojnih kurseva CPR upoznao načelnik OVK pukovnik Hazrudin Hasagić. Posebna pažnja je data Komandno-štabnom kursu kao najvišem nivou vojnog obrazovanja u Oružanim snagama BiH. Pukovnik Dževad Selimović upoznao je Komandanta NATO štaba sa trenutnim aktivnostima i tematskim planom Komandno-štabnog kursa. Komandant NATO prisustvovao je dijelu praktične vježbe Osnovnog podoficirskog kursa u kasarni Travnik, nakon čega je obišao učioničke kapacitete Komando-štabnog kursa.
Brigadni general Walter T. Lord istakao je svoju odlučnost i spremnost da pomogne i unaprijedi aktivnosti obuke u OS BiH. Svoju posjetu Komandant NATO-a završio je veoma pozitivnom ocjenom naglasivši da je ovo važna posjeta „jer temelj svake uspješne vojske su ljudi. Stoga je neophodno da vojnici, pripadnici oružanih snaga budu dobro obučeni a da njihove starješine budu dobro obrazovane i profesionalne vođe. Upravo ovo je mjesto gdje sve to počinje, u Komandi za obuku i doktrinu, i mogu vam reći da ono što sam imao priliku vidjeti prilikom mojih posjeta jedinicama, koje su na terenu, da su oni izuzetno dobro obučeni i dobro osposobljeni da rade svoj posao. Ono čega trebamo biti svjesni je da je neophodno i dalje raditi na unapređenju i poboljšanju kvalitete obuke. Meni je zadovoljstvo biti ovdje i svakako će mi biti zadovoljstvo da i dalje sarađujem sa Komandom za obuku i doktrinu i brigadirom Robertom Sušcem.”

Brigadir Robert Sušac zahvalio se brigadnom generalu Walter T. Lordu i Komandi NATO štaba u Sarajevu na svemu što su radili i rade za Oružane snage BiH a posebno na pomoći koju su pružaju Komandi za obuku i doktrinu na njenom putu ka ispunjavanju NATO standarda.

Info – KP