Komanda za podrsku

Informativni brifing KP OS BiH za vojno-diplomatske predstavnike akreditovane u BiH

9.11.2012

U prostorijama objekta „D-0“ u Konjicu je 08.11.2012.godine realizovana aktivnost INFORMATIVNI BRIFING KP OS BiH za predstavnike vojno-diplomatskog kora akreditovanog u BiH. Domaćin ove značajne aktivnosti je bio brigadni general Marko Stojčić

U prostorijama objekta „D-0“ u Konjicu je 08.11.2012.godine realizovana aktivnost INFORMATIVNI BRIFING KP OS BiH za predstavnike vojno-diplomatskog kora akreditovanog u BiH. Domaćin ove značajne aktivnosti je bio brigadni general Marko Stojčić, Zamjenik komandanta za operacije KP OS BiH a brifingu su pored vojno-diplomatskih predstavnika prisustvovali i pripadnici komande KP OS BiH, predstavnici ZŠ/ZS OS BiH (tim u sastavu puk N. Mahmić i pukovnik E. Jahić), te pukovnik Semir Julardžija ispred PSOTC.

Cilj ove nesumnjivo značajne aktivnosti ogleda se u prezentovanju aktivnosti KP OS BiH i upoznavanju vojno-diplomatskih predstavnika sa istim te promovisanju ugleda OS BiH kao i jačanju saradnje sa akreditovanim predstavnicima drugih zemalja po principu otvorenosti i transparentnosti.

Uvodne riječi i srdačni pozdrav gostima uputio je ispred KP OS BiH pukovnik Hakalović Salem, načelnik Odjeljenja za operacije i obuku u KP OS BiH. Gosti su u uvodnom dijelu upoznati sa načinom realizacije aktivnosti a potom se gostima obratio i brigadni general Marko Stojčić koji je prisutnima poželio dobrodošlicu u svoje ime i u ime pripadnika KP OS BiH.

Obzirom da je dijelom aktivnosti sadržano i upoznavanje prisutnih sa namjenom i funkcijama objekta „D-0“, kratki brifing o istom iznio je vodnik Gakić Almir a potom se krenulo u razgledavanje samog objekta tokom čega su prisutni mogli postavljati i pitanja vezana za funkcije i namjenu objekta i sredstava u istom, kao i fotografisati.
Nakon obilaska prostorija objekta otpočeo je i INFORMATIVNI BRIFING Zamjenika komandanta za operacije KP OS BiH, brigadnog generala Marka Stojčića, koji je prisutne informisao o sledećem:
-sastav,raspored,misija i nadležnosti KP OS BiH,
-trenutne aktivnosti (obuka u 2012.godini;institucionalna obuka, realizovana obuka, obuka u
Centrima za obuku, specijalistička obuka)
-upravljanje personalom (popuna,rješavanje statusnih pitanja,odabir personala i dr.)
-logistička podrška (potčinjenim jedinicama, ZŠ/ZS OS BiH i MO BiH,jedinicama operativnog sastava,jedinicama angažovanim u operacijama podrške miru, operacije uništenja viška naoružanja i municije na poligonu „Odlučna Barbara“),
-problemi (snabdjevanje,neperspektivne lokacije,predaja viška pokretne imovine i dr.).

U daljem toku brifinga izlaganje je nastavio pukovnik Semir Julardžija ispred PSOTC koji je prisutne informisao o radu Centra kroz njegov historijski razvoj, misiju, organizaciju, obuku i edukaciju te budući status PSOTC u predstojećoj reorganizaciji OS BiH.
Time je i zvanični dio brifinga završen te je data mogućnost gostima da postavljaju pitanja.

Predstavnici vojno-diplomatskog kora su izrazili zahvalnost za iscrpan brifing koji je realizovan u objektu „D-0“, a pokazano je i interesovanje o realizaciji ovakvog brifinga na godišnjem nivou, te su svojim pitanjima izrazili zainteresovanost za rad KP OS BiH na polju uništenja neeksplodiranih sredstava i municije sa jasnim opredeljenjem i spremnošću da pomognu OS BiH u realizaciji ove aktivnosti. Naglašeno je i to da su svjesni poteškoća u realizaciji oblika pomenute pomoći iz razloga kompleksnih procedura koje definišu zakoni države BiH.
Gostima se ispred KP OS BiH zahvalio domaćin ove nadasve značajne za OS BiH aktivnosti, brigadni general Marko Stojčić čime je ona i okončana.

info: KP OS BiH