Komanda za podrsku

Analize obuke u 2012. godini u KP OS BiH

24.12.2012

U prostorijama KP OS BiH na lokaciji kasarne “Kozara”, dana 18.12.2012.godine realizovana je ANALIZA OBUKE ZA 2012.godinu. Svoje prisustvo na ovom istaknutom skupu po obuci obezbijedili su pripadnici Komande KP OS BiH, komandanti potčinjenih jedinica (Komandant KOiD-a sa užim dijelom štaba brigade te komandanti centara za obuku; Komandant KL i uži dio štaba te komandanti logističkih bataljona i glavne logističke baze, Komandant KUP-a sa užim dijelom štaba), predstavnici ZŠ/ZS OS BiH (tim starješina pod vođstvom brig Davidovića), OK OS BiH (puk Žunić), predstavnici EUFOR-a i NATO-a.

U prostorijama KP OS BiH na lokaciji kasarne “Kozara”, dana 18.12.2012.godine realizovana je ANALIZA OBUKE ZA 2012.godinu. Svoje prisustvo na ovom istaknutom skupu po obuci obezbijedili su pripadnici Komande KP OS BiH, komandanti potčinjenih jedinica (Komandant KOiD-a sa užim dijelom štaba brigade te komandanti centara za obuku; Komandant KL i uži dio štaba te komandanti logističkih bataljona i glavne logističke baze, Komandant KUP-a sa užim dijelom štaba), predstavnici ZŠ/ZS OS BiH (tim starješina pod vođstvom brig Davidovića), OK OS BiH (puk Žunić), predstavnici EUFOR-a i NATO-a. Ispred KP aktivnošću je rukovodio pukovnik Salem Hakalović (G-3 KP OS BiH).

Analiza kao aktivnost predstavlja jedan od najvažnijih ključnih događaja po obuci i čini se jednom od najvažnijih planskih aktivnosti GPO (glavnog plana obuke) sa ciljem prezentovanja ostvarene obuke u proteklom periodu. Cilj same analize jeste da se istaknu i detektuju ostvareni rezultati i efekti obuke, iskažu potrebe za obukom, dobiju odobrenja kao i zaključci analize po obuci. Pored toga, analiza treba da pokaže dobre strane obuke, te prijedloge za poboljšanje u narednom periodu.

Nakon uvoda datog od strane domaćina aktivnosti, brigadnog generala Dragana Vukovića, otpočela je aktivnost gdje su u njenom prvom dijelu brifirali komandanti potčinjenih jedinica sa težištem na kolektivnoj obuci i njihovi glavni podoficiri sa težištem na individualnoj obuci. Komandanti podčinjenih jedinica u skladu sa planom svoje izlaganje prezentovali su kroz ostvarene rezultate obuke u 2012. godini, stavljajući poseban akcenat na ometače obuke i planirane aktivnosti za 2013. godine. U drugom dijelu analize brifing po obuci je realizovao štab komande KP OS BiH gdje su pored analize iznešeni i prijedlozi aktivnosti po obuci u 2014.godini.
Poseban osvrt na realizaciju obuke u proteklom periodu iznio je brigadni general Dragan Vuković koji je naglasak dao na planiranje obuke, sažetu kroz objektivnost u planiranju, njeno prilagođavanje realnim uslovima, primjenu elemenata sigurnosti kako u izvedbi obuke tako i u realizaciji redovnih zadataka.

Prisutnim se ispred ZŠ/ZS OS BiH obratio i brigadir Davidović a zaključke analize obuke KP OS BiH u 2012.godini iznio je pukovnik Salem Hakalović koja je bila i zadnja planska aktivnost analize. Analizu obuke za 2012.godinu u KP OS BiH zatvorio je brigadir Sead Đedović koji se zahvalio svim prisutnim koji su uzeli učešće u analizi, na prisustvu istoj a posebno gostima iz pretpostavljene komande te predstavnicima EUFOR-a i NATO-a.

info:KP OS BiH