Komanda za podrsku

MPV „Utvrđivanje kvantitativnog i kvalitativnog stanja MiMES na LSM“ i početak realizacije aktivnosti 100% inspekcija na LSM za period 2013-2015

13.8.2013

Zbog naslijeđenih enormno velikih količina municije iz bivših entitetskih vojski, koja je skladištena u ratnim uslovima, a nad kojom prije povrata u skladište nije izvršen 100 % KTP MiMES, OS BiH danas nemaju pouzdane pokazatelje o trenutnom stanju na svim lokacijama OS BiH.

Realizacijom MPV „Utvrđivanje kvantitativnog i kvalitativnog stanja MiMES na LSM“ u organizaciji KL/KP OS BiH, koja se održala dana 17.07.2013 na lokaciji „Krupa“ Hadžići,započeta je težišna aktivnost KP OS BiH u procesu realizacije Plana utvrđivanje kvantitativnog i kvalitativnog stanja MiMES na LSM 2013-2015. Izvođenju vježbe prisustvovao je V.D. Komandanta KP OS BiH sa zamjenicima za operacije i resurse,svi inspektori za LSM i LSN OS BiH, predstavnici EUFOR-a i UNDP-a. Osnovni cilj izvedene vježbe je unificiranje organizacije, metodologije i tehnologije izvršenja kompletne operacije 100% inspekcije LSM u KP OS BiH. Od 22.07.do 22.08.2013, inspektorski timvi OS BiH za izvršenje KTP-100% inspekcije, započeli su sa radom na LSM „Grabež“ Bihać, kao prvom testnom lokacijom KP OS BiH. Početku rada na gore navedenoj lokaciji prisustvovao je i V.D.Komandanta KP OS BiH, brigadni general Husein Tursunović.            

info: KP