Komanda za podrsku

KP OS BiH - nosioc faze operativnog provođenja vježbe „Dinamičan odgovor 13-6“

5.9.2013

Vježba „Dinamičan odgovor 13-6“ koja se ovih dana izvodi na poligonu„Manjača“ (planirano od 02. do 11.09.2013.godine) predstavlja jedan od najvažnijih događaja po obuci u OS BiH u 2013.godini.

Vježba je planirana u nekoliko faza, a KP OS BiH je nosilac FAZE 3 - Operativno provođenje vježbe. Nadležnosti u ostalim fazama realizacije vježbe (I.,II. i IV. faza) su u okviru odgovornosti ZŠ i OK OS BiH.

Operativno provođenje vježbe kao faza vježbe se sastoji od 4 podfaze i obuhvata:

- obuka u pripremi za realizaciju vježbe (obuka prije početka vježbe),

- planiranje kao odgovor na kriznu situaciju,

- realizacija – izvršenje vježbe,

- procjena/analiza neposredno nakon realizacije vježbe.

Krajnji cilj vježbe je dostizanje interoperabilnosti i operativne sposobnosti komandi i jedinica OS BiH (konkretno za 6.pbr) u provođenju operacija punog spektra (ofanzivne operacije, defanzivne operacije, operacije stabilnosti i operacije podrške civilima).

Upravljanje vježbom realizuje se kroz funkcije Direktorijata vježbe u čijoj su nadležnosti rukovođenje vježbom i ocjenjivanje učesnika vježbe.

KP OS BiH i potčinjene jedinice su od početka aktivni učesnici u planiranju i kreiranju ovakvog i drugih oblika kolektivne obuke, pa prema tome se može i cijeniti ne mala odgovornost u smislu planiranja i realizacije vježbi kao završnog čina procjenjivanja obučenosti jedinica OS BiH. Pored obezbjeđenja potrebnih resursa za realizaciju ove aktivnosti, veliki broj pripadnika KP i potčinjenih jedinica učestvuje u vježbi bilo na direktan ili indirektan način, odnosno da li podržavaju realizaciju vježbe ili su i sami direktni učesnici vježbe.

Info: KP OS BiH