Komanda za podrsku

Realizacija institucionalne obuke u CPR/KOiD Travnik

13.9.2013

Kursevi u CPR-u izvode se u skladu sa odobrenim Glavnim planom obuke (GPO) KOiD i tematskim planovima, a krajnji cilj je ispunjenje misije (zadatka) Oružanih snaga u cjelini, u skladu sa Zakonom o odbrani BiH.

Dana 11.09.2013.godine okončana je vježba „Dinamičan odgovor 13-6“ koja je predstavljala jedan od ključnih događaja kolektivne obuke. Njena uspješna realizacija predstavlja na svojevrstan način i povratnu informaciju osoblju Centra za profesionalni razvoj (CPR/KOiD) da svoju dodijeljenu misiju realizuju kvalitetno. Posjetili smo ovih dana CPR Travnik sa namjerom da ostvarimo uvid u realizaciju kurseva koji su u toku i koji se izvode u CPR Travnik.

Od 10.06.2013.godine u toku je Komandno-štabni kurs (KŠK) koji se realizuje sa 40 polaznika, a obuka je već uveliko u toku, u njenoj 11-toj sedmici, tačnije u drugom koraku Procesa donošenja vojnih odluka (PDVO). Napredni oficirski kurs (NOK) i Napredni podoficirski kurs (NPK) su startali sa početkom od 26.08.2013.godine i u trećoj su sedmici obuke, dok je od 09.09.2013.godine startao i kurs informatike kojeg pohađa 14 pripadnika. Na pomenutim kursevima nalaze se i 4 pripadnice OS BiH.„Navedeni kursevi se izvode u skladu sa odobrenim Glavnim planom obuke (GPO) KOiD i tematskim planovima, a krajnji cilj učenja na kursevima je ispunjenje misije (zadatka) Oružanih snaga (OS) u cjelini, u skladu sa Zakonom o odbrani BiH“, zaključak je stečen nakon obilaska nastave i nastavnog osoblja, te Komande CPR kojom prilikom smo posjetili komandanta CPR brigadira Amera Durakovića.

Uspješna realizacija obuke u jedinicama, te pomenute vježbe na poligonu „Manjača“ kao oblika kolektivne obuke gdje su učešće uzeli i pripadnici KOiD-a kao ocjenjivači, i kvalitetno izvršenje dodijeljenih zadataka pripadnika OS BiH koji su uspješno pohađali kurseve u organizaciji CPR/KOiD, potvrđuju da je sistem institucionalne obuke u OS BiH svrsishodan i primjenjiv, te da je obuka realizovana provođenjem pomenutih kurseva u CPR Travnik opravdala dodijeljeni zadatak definisan Zakonom o odbrani BiH.

Poželjeli smo svim pripadnicima OS BiH koji se nalaze na nekom od oblika školovanja/kursiranja u CPR/KOiD kao polaznici, te nastavnom i komandnom osoblju CPR/KOiD, da uspješno okončaju realizaciju navedenih kurseva i time doprinesu uspješnom izvršenju misije OS BiH.

Info: KP  OS BiH