Komanda za podrsku

Zajednički iftar u kasarni „Kozara“ Banja Luka

9.7.2014

U organizaciji Komande za podršku OS BiH 08.07.2014. godine realiziran je tradicionalni ramazanski iftar u kasarni “Kozara” Banja Luka.

Ovo je već šesti put kako se organizira iftar, a koji je upriličen za pripadnike Oružanih snaga BiH sa lokacija kasarne “Kozara” Banja Luka, ”Mahovljani” i ”Mika Bosnić” Manjača.

Zajedničkom iftaru prisustvovali su brojni gosti: reisu-l-ulema Islamske zajednice BiH Husein ef. Kavazović, zamjenik načelnika ZŠ OS BiH brigadni general Senad Mašović i ostali generali Oružanih snaga BiH, vojni muftija Hadis ef. Pašalić, banjalučki muftija Osman ef. Kozlić, potpredsjednik Skupštine RS Ramiz Salkić, predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti, vojni imami i imami banjalučkog muftijstva, pripadnici OS BiH katoličke i pravoslavne vjeroispovijesti, penzionisani pripadnici KP OS BiH, i druge javne ličnosti i građani.

U ime domaćina, prisutnima se obratio komandant KP OS BiH brigadni general Husein Tursunović, koji je izražavajući dobrodošlicu, između ostalog, rekao: “Danas svaki čovjek pred sobom ima pregršt zadataka i obaveza, i ako mu je išta potrebno, potrebna mu je ustrajnost, jer izreka kaže “kapljica koja pada na kamen, ne udubi ga snagom i jačinom već čestim i ustrajnim padanjem”. Neka noćašnji iftar i budući iftari budu kapljice koje će uklesavati put za očuvanje naše ljudskosti u bremenitom vremenu i izgradnji boljeg sutra”. Takođe, general Tursunović se zahvalio svima koji su se odazvali pozivu na iftar, kao i personalu, kuharima i svima onima koji su uzeli učešće u pripremi iftara, te svojim trudom i radom učinili da iftar bude dobar i ugodan.                                                                                                                                     

Ovom prilikom, uputivši iftarsku poruku, prigodnim riječima obratio se i reisu-l-ulema Islamske zajednice BiH Husein ef. Kavazović. Uz zahvalnost za organiziranje iftara, on je istakao: “Mjesec je Ramazan mjesec Božije milosti, a onaj ko posti mjesec Ramazan, osjeća Allahovu naklonost i Njegovu blizinu“.

Reis Kavazović je rekao kako je ovo prilika da se svi sjetimo univerzalnih poruka islama i da znamo da je od svih dužnosti kojima nas je dragi Bog zadužio jedna osnovna, temeljna, koja na neki način nas kao Božija stvorenja određuje, a to je Njegov zahtjev izrečen u časnome Kur`anu-pomažite se u dobročinstvu i bogobojaznosti, a nemojte se pomagati u grijehu i neprijateljstvu.

“Braćo i sestre, ukoliko bi uistinu čovjek ispravno shvatio, razumio i nastojao da ispuni ovaj Božiji zahtjev, ubjeđeni smo, kao muslimani, da bi na zemaljskoj kugli zavladao mir. Znamo da je naš Poslanik Muhammed a.s. došao među ljude da donese mir i dobro. Zato naš pozdrav prilikom naših susretanja i jeste – neka je na vas Božiji mir i spas, i zbog toga trebamo uvijek, što god radili, razmišljati o miru i dobru koje donosimo među ljude“, rekao je reis Kavazović, te naglasio: “Vi kao vojnici, vojnici mira, vojnici dobra, oni koji ste između nas izabrani da vodite računa o miru ste svaki dan u prilici da vidite koliko je ljudima neophodan mir i koliko ljudski rod treba i mora stremiti ka miru. Danas mnogo više nego ikada. Pravi interes čovječanstva i jeste mir. To je njegov temelj i jedini interes koji pred njim stoji, pred svakim od nas ovdje, večeras i pred svakim čovjekom na ovoj zemlji.“

Reisu-l-ulema Islamske zajednice BiH je u svom obraćanju posebno istakao velike izazove koji su iza nas, ali i ispred nas, te u vezi s tim rekao: „Nadamo se da ćemo uz Božiju pomoć svi zajedno ići ka integracijama. Evropa treba stoljeće mira, ne jedno, nego više stoljeća mira, a naša domovina treba zajedno sa Evropom ostvariti taj san. Ubijeđen sam da bosanski čovjek može donijeti to stoljeće mira i da će ova generacija, ako Bog da, prepoznati prave vrijednosti na kojima se temelji naš život i pokušati ih ostvariti“.

“Najgora sadašnjost“, dodao je reis, “jeste ona sadašnjost koja se živi u prošlosti. Mi nemamo pravo da živimo u prošlosti. Moramo stvarati našu sadašnjost i zakoračiti hrabro u budućnost. Naravno, znamo da će uvijek u našem pamćenju ostati neka sjećanja, ali onaj narod koji ne zna iz budućnosti gledati na svoju prošlost, neće ni imati budućnost. Zbog toga je jako bitno da iz budućnosti gledamo na prošlost. Samo na taj način bićemo na pravom putu“, poručio je reis Kavazović.

On se na kraju zahvalio pripadnicima OS BiH riječima: “Želim vam se zahvaliti u ime našeg naroda u domovini, u ime Bošnjaka, Srba i Hrvata za vaš hizmet, za ono što ste činili prilikom ovih velikih poplava i velikih nesreća. Hvala vam, kao vitezovima, jer ste uistinu pokazali svoje viteštvo štiteći živote i imovinu naših ljudi. Vi ste pokazali spremnost, hrabrost, odlučnost i sve one vrline koje smo naravno i očekivali, ali zajedno, složni kao jedan“.

Info-KP OS BiH