Komanda za podrsku

Posjeta visoke delegacije EUFOR-a Komandi za podršku Oružanih snaga BiH

8.9.2014

Komandant Komande za podršku OS BiH, general major Husein Tursunović, 08.09.2014. godine u kasarni „Kozara“ u Banja Luci primio je visoku delegaciju EUFOR-a koju je predvodio operativni komandant snaga EU (EUFOR) za operaciju „Althea“ i zamjenik vrhovnog komandanta Savezničkih snaga u Evropi, general Sir Adrian Bradshaw.

Susretu su prisustvovali i komandant EUFOR-a u BiH, general major Dieter Heidecker, te ispred Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH, zamjenik načelnika ZŠ OS BiH za operacije, general major Mirko Tepšić.

U povodu dolaska visoke delegacije EUFOR-a, Komandi za podršku OS BiH upriličen je Informativni brifing na kojem je predstavljena ova komanda, kao i aktivnosti i planovi u narednom periodu.

Tom prilikom, general Tursunović je prezentovao organizacijsko-formacijsku strukturu, nadležnosti i odgovornosti, te misiju KP OS BiH. U svom izlaganju posebno se osvrnuo na trenutne aktivnosti koje se odnose na obuku, logistiku i personal. Bila je ovo i prilika da se istaknu i zajedničke aktivnosti EUFOR-a i OS BiH koje su uspješno relizovane u prethodnom periodu, te potreba za nastavkom saradnje. S tim u vezi, general Tursunović se zahvalio, između ostalog, i na podršci EUFOR-a u specijalističkoj obuci pripadnika OS BiH u oblasti logistike koju provode Mobilni timovi EUFOR-a.

General Sir Adrian Bradshaw se zahvalio na prezentovanim informacijama tokom brifinga, izrazivši podršku radu OS BiH i ove komande, uz iskazanu želju za nastavak uspješne saradnje Oružanih snaga BiH i EUFOR-a i u narednom periodu.

Info: KP OS BiH