Komanda za podrsku

Primopredaja donirane Laboratorije za učenje engleskog jezika od strane Vlade SAD-a Oružanim snagama BiH

16.9.2014

U organizaciji Ministarstva odbrane BiH, a u saradnji sa Uredom za odbrambenu saradnju (ODC) Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu, 16.09.2014. godine, u kasarni OS BiH „Kozara“ u Banja Luci, upriličena je ceremonija primopredaje doniranih sredstava - Laboratorije za učenje engleskog jezika, od strane Vlade SAD-a.

Primopredaji donirane Laboratorije za učenje engleskog jezika, čija je ukupna vrijednost 82.500,00 američkih dolara prisustvovali su zamjenik ministra odbrane BiH za upravljanje resursima Živko Marjanac, a ispred Vlade Sjedinjenih Američkih Država otpravnik poslova Ambasade SAD-a u BiH Nicholas Hill i vojni ataše SAD-a u BiH brigadir Scott Miller. Goste je primio komandant Komande za podršku OS BiH general major Husein Tursunović.

Nakon obilaska donirane Laboratorije za učenje engleskog jezika, gosti su se upoznali i sa radom Centra za učenje engleskog jezika u kasarni, te razgovarali sa pripadnicima Oružanih snaga BiH, koji su trenutni polaznici kursa za učenje engleskog jezika.

U izjavi za medije, zamjenik ministra odbrane BiH Živko Marjanac je istaknuo kako je ovo jedna u nizu donacija SAD-a ove vrste, te da je njen izuzetan značaj što pruža veliku pomoć pripadnicima Oružanih snaga BiH u učenju engleskog jezika, posebno onima koji žele ići u mirovne operacije.

Otpravnik poslova Ambasade SAD-a u BiH Nicholas Hill u obraćanju novinarima je rekao kako mu je ovo prvi put da dolazi u posjetu kasarni „Kozara“, te podsjetio da je na ovoj lokaciji dovezeno 26 tona pomoći, nakon ovogodišnjih nedavnih poplava, a da su pripadnici Oružanih snaga BiH realizovali izvanredan posao distribuirajući tu pomoć u područja gdje je ona bila najpotrebnija.

Govoreći o današnjoj posjeti novoj Laboratoriji za učenje engleskog jezika istaknuo je i učešće pripadnika Oružanih snaga u mirovnim misijama u svijetu, uključujući i misiju u Afganistanu, te značaj znanja engleskog jezika, kao preduslova za učešće u misijama. „Isto tako, kako se Oružane snage BiH budu pripremale za ulazak u NATO, to će biti itekakva prednost da pripadnici OS BiH govore engleski jezik, koji je jadan od zvaničnih jezika u NATO savezu. Naravno, to nije jedina korist od učenja engleskog jezika, jer bilo da se ovi pripadnici OS BiH odluče ostati u vojsci ili započeti neku novu karijeru, sigurno je da će im znanje jezika biti od velike pomoći“, istaknuo je gospodin Hill.

Info:KP OS BiH