Komanda za podrsku

Otvaranje Osnovnog kursa za razvoj vođa u Centru za osnovnu obuku (COO) u Pazariću

3.11.2014

Godišnjim planom obuke i smjernicama pretpostavljenih komandi u periodu od 03.11. do 28.11.2014. godine u kasarni “Zaim Imamović” Pazarić realizovat će se Osnovni kurs za razvoj vođa.

Ovo je kurs koji se po prvi put organizuje i realizuje na nivou KP OS BiH, a u 2015. godini planirano je da se realizuju još dva kursa. 37 mladih kaplara i vojnika I klase iz svih jedinica potčinjenih KP OS BiH danas su stali zajedno u stroj sa jednim ciljem: usvajanje novih znanja i uspješan završetak kursa.

Ceremonija početka kursa počela je predajom raporta brigadiru Hašimu Škrijelju.

Nakon intoniranja himne prvo se obratio VD komandanta COO major Enes Delić i istakao značaj ovog kursa.
”Kroz ovaj kurs Vi se obučavate za preuzimanja dužnosti na nivou vođa timova, posada i posluga, te specijalista za određene dužnosti u OS BiH. Kroz ovaj period najviše pažnje posvetiti ćemo temama iz vojnog vođstva i taktike, jer svi koji uspješno završe ovaj kurs postaju perspektivan kadar za unaprjeđenje u prvi podoficirski čin. Sam kraj obuke krunisati će vježba u kojoj ćete moći pokazati svoje stečeno znanje i sposobnost za ulogu vođe u narednom periodu. Na kraju nadam se da ćemo biti dobri domaćini i želim Vam uspješan završetak kursa.”

Poslije govora majora Delića obratio se brigadir Hašim Škrijelj, ispred Komande za obuku i doktrinu, koji je u svom govoru istakao: ”Nemojte misliti da ste najbolji u OS BiH, već to svojim trudom, radom, učenjem i zalaganjem dokažite. Vi ste prva generacija polaznika ovog kursa i potrudite se da od ovog, sigurno mogu reći stručnog i osposobljenog kadra izvučete maksimum. Pred vama su starješine koje su do sada izvele obuku sa četrnaest klasa kandidata na obuci za vojnike i jednom klasom kandidata za oficire i ja samo mogu za njih da kažem riječi hvale. Čestitam Vam na početku obuke i ovaj kurs proglašavam otvorenim”

Nakon ceremonije nastavljena je realizacija obuke prema odobrenom sedmičnom rasporedu.

Info-KOiD

5 FOTO GALERIJA