Komanda za podrsku

Tradicionalni iftar u kasarni “Kozara” u Banja Luci

10.6.2016

U organizaciji Komande za podršku Oružanih snaga BiH 09.06.2016.godine upriličen je tradicionalni ramazanski iftar u kasarni “Kozara” u Banja Luci.

Ovo je već osmi po redu zajednički iftar za pripadnike OS BiH sa lokacija „Kozara“ Banja Luka, „Mahovljani“ Laktaši i „Mika Bosnić“ Manjača. Osim pripadnika OS BiH, zajedničkom iftaru su prisustvovali i brojni gosti i zvanice iz političkog i javnog života: zamjenik reisu-l-uleme Islamske zajednice BiH Husein efendija Smajić, zamjenik ministra odbrane BiH Sead Jusić, vojni muftija Hadis ef. Pašalić, banjalučki muftija Osman ef. Kozlić, predstavnici pravoslavne i katoličke crkve, penzionisani i aktivni generali OS BiH, te predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti i druge javne ličnosti i građani.

U ime domaćina prisutnima se obratio komandant KP OS BiH generalmajor Husein Tursunović koji je, izražavajući dobrodošlicu i zahvalnost svima na prisustvu, između ostalog rekao:”Zadovoljstvo je večeras biti domaćin, gdje šarolikost u nacionalnostima, profesijama, društvenim položajima i zanimanjima odaje istinsku sliku sklada i harmonije, a mene i pripadnike OS BiH koji službuju u Banja Luci čini ponosnim što smo vam na raspolaganju i hizmetu. Smatram da su ovakva i slična okupljanja dragulji BiH koje treba permanentno klesati u našoj svijesti i na društvenoj ljestvici vrijednosti”.   

Ovom prilikom iftarsku poruku uputio je zamjenik reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH Husein ef. Smajić koji je govoreći o značaju posta rekao da svaki propis pa i post, kod muslimana je obilježen i propraćen oplemenjivanju čovjeka, čišćenju njegove duše i njegovog srca, približavanju Allahu dž.š i Njegovom veličanstvu. On je posebno naglasio značaj zajedničkih iftara i zajedničkih druženja, te dodao:”Iskreni vjernici se moraju natjecati u činjenju dobrih djela, a ne smiju se natjecati u činjenju loših djela, po zlu i po lošim namjerama. Zbog toga svaki post, svaki iftar, pa evo i ova dova koju smo proučili je usmjerena na sigurnost, na međusobno razumijevanje, traženje od Boga dragog oprost grijeha, spuštanje ljubavi na zemlju i u onu sredinu gdje žive iskreni vjernici i oni koji vjeruju u susret sa svojim Gospodarom”. Zamjenik reisu-l-uleme efendija Smajić smatra da je “ovo druženje kao i nedavno druženje prilikom otvaranja naše lijepe Ferhadije džamije, ponosa svih Banjalučana, otvaranje nove stranice naše prelijepe Krajine sa središtem u Banja Luci, i ovo je jedan dobar, veoma izvjestan početak suživota, rada i sasvim sigurno dobre budućnosti ovih prelijepih bosanskohercegovačkih krajeva”.

Iftaru je prethodilo otvaranje biblioteke u mesdžidu kasarne “Kozara”, a početak rada zvanično je otvorio vojni muftija Hadis ef. Pašalić.

Info:KP OS BiH

8 FOTO GALERIJA