Komanda za obuku i doktrinu

Svečana ceremonija povodom potpisivanja ugovora i polaganja zakletve 13. klase kandidata na osnovnoj obuci vojnika

26.9.2013

U Centru za osnovnu obuku u Pazariću je 26.09.2013.godine održana svečana ceremonija polaganje zakletve i potpisivanja ugovora o vojnoj službi u OS BiH kandidata 13. klase koji su uspješno završili osnovnu vojničku obuku.

Zakletvu je položilo i svoj prvi ugovor o vojnoj službi u OS BiH potpisalo 289 kanditata, od čega 26 pripadnica ženskog spola, koji će biti raspoređeni u komande i jedinice OS BiH na službu i dalju specijalističku obuku.

Kandidatima na obuci 13. klase uspješno završenu obuku, polaganje zakletve i potpisivanje vojničkog ugovora prvi su čestitali i prisutnima se obratili zamjenica ministra odbrane gospođa Marina Pendeš, načelnik Zajedničkog štaba OS BiH general major Anto Jeleč, te komandant Centra za osnovnu obuku major Jasmin Ganić.

Komandant Centra za osnovnu obuku major Jasmin Ganić je, pored ostalog, u svom obraćanju novim vojnicima OS BiH naglasio da vojnički život zahtijeva velike napore i odricanja, ali da vojni poziv predstavlja jedno od najčasnijih zanimanja i neprocjenjivo životno iskustvo.

Načelnik Zajedničkog štaba OS BiH general major Anto Jeleč je novim vojnicima zaželio dobrodošlicu u OS BiH te kazao da već sada, na početku vojničke karijere, moraju odrediti svoje životne i profesionalne ciljeve te, kroz stalnu edukaciju i usavršavanje, stremiti ka istima.

Zamjenica ministra odbrane BiH gospođa Marina Pendeš je u svom obraćanju, pored ostalog, mladim vojnicima poručila da će pored službe u Bosni i Hercegovini imati priliku da učestvuju i u operacijama podrške miru u okviru međunarodnih snaga te da od njih očekuje da u takvim misijama pokažu visok stepen profesionalizma kako su to da sada pokazivali i pokazuju njihove starije kolege.

Svečanosti polaganja zakletve i potpisivanja ugovora o vojnoj službi u OS BiH 13. klase su, pored navedenih, prisustvovali i Parlamentarni vojni povjerenik BiH Boško Šiljegović, komandant Operativne komande brigadni general Dragan Vuković, komandant Komande za podršku brigadni general Husein Tursunović, komandant Komande za obuku i doktrinu brigadir Robert Sušac, komandant NATO štaba u Sarajevu brigadni general Merle D. Hart, komandant EUFOR-a general major Dieter Heidecker, vojno-diplomatski predstavnici u BiH i ostali gosti, kao i članovi porodica, rodbina i prijatelji novih vojnika.

Najbolje rezultate na osnovnoj obuci 13. klase postigli su: Semir Hodžić, Pavo Živković, Miloš Erić i Amina Džehović.

info: KOiD

6 FOTO GALERIJA