Komanda za obuku i doktrinu

Završen MAPEX na komandno štabnom kursu

3.12.2013

U sklopu programa realizacije Komandno štabnog kursa u Centru za profesionalni razvoj u Travniku 27.11.2013.godine realizovana je završna vježbe na karti (MAPEX) za klasu 13-I Komandno-štabnog kursa.

Ovu vježbu je ralizovalo 40 polaznika Komandno-štabnog kursa podijeljeno u šest igrajućih štabova od toga dvije brigade sa po dva bataljona. Scenario vježbe obuhvatio je : prolaz kroz borbeni raspored prijateljskih snaga, pokret do kontakta, odbrana na brzu ruku i protivnapad.

Vježba je uspješno realizovana uz cjelokupan proces donošenja vojnih odluka, a tokom realizacije vježbe instruktori komandno-štabnog kursa su polaznicima dodjeljivali nepredviđene taktičke situacije na koje su polaznici u skladu sa propisanim procedurama pravovremeno reagovali.

Tokom MAPEX-a korištena je komunikacijska oprema u komunikaciji igrajućih štabova, a učesnici MAPEX vježbe osposobljavaju se za sljedeće: funkcioniranje kao učinkovit tim, razmjenu informacija, pripremu ocjena, procjenjivanje, davanje preporuka i donošenje odluka, pripremu planova, izdavanje naredbi i koordinirano izvršavanje naredbi.

MAPEX – vježba na karti je kruna obuke na Komandno štabnom kursu gdje polaznici u ulogama igrajućih jedinica koriste vještine kojima su ovladali tokom pohađanja ovog kursa. Svečana ceremonija završetka komandno-štabnog kursa planirana je za 12.decembar 2013.godine.

info: KOiD