Komanda za obuku i doktrinu

Svečana ceremonija završetka Komandno-štabnog kursa

13.12.2013

U Domu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine 12.12.2013.godine, uz prisustvo predstavnika Zajedničkog štaba OS BiH i EUFOR-a, upriličena je svečana ceremonija povodom završetka Komandno-štabnog kursa klasa 13-I. Komandno-štabni kurs u ovoj klasi uspješno je završilo 40 pripadnika OS BiH.

Komandno-štabni kurs predstavlja najviši nivo vojne edukacije u Bosni i Hercegovini koji osposobljava oficire za uspješno obavljanje komandno – štabnih dužnosti na nivou bataljon i brigada.

Uvodnim riječima prisutnima se obratio pukovnik Miro Novaković – Načelnik komandno-štabnog kursa, koji je pozdravio sve prisutne i u kratkom izlaganju iznio osnovne informacije o Komandno-štabnom kursu koji se realizuje u Centru za profesionalni razvoj Travnik.

Nakon uvodnog govora prisutne je pozdravio pukovnik Misad Stabančić vršilac dužnosti komandanta Centra za profesionalni razvoj, koji je naglasio da je temelj bilo koje vojske transparentan i profesionalan sistem obuke, te je izrazio zadovoljstvo postignutim rezultatima u ovoj klasi i pored problema logističke prirode. Po završetku ovog kursa, kako je istaknuto, na nivou Centra za profesionalni razvoj uradiće se sveobuhvatna analiza, te predložiti komandantu Komande obuke i doktrine elemente za unapređenje za narednu klasu Komandno – štabnog kursa.

U svome obraćanju brigadir Robert Sušac je naglasio da je KSK, kao najviši nivo vojnog obrazovanja, u potpunosti u skladu sa najvišim NATO standardima. „Danas je 38 pripadnika i 2 pripadnice Oružanih snaga BiH završili ovaj kurs. Ovi pojedinaci su prepoznati kao vođe, i oni će dobiti nova radna mjesta ili će se vratiti na stara radna mjesta i mi od njih očekujemo da implementiraju na svojim radnim mjestima znanja koja su stekli ovdje“, istakao je brigadir Sušac.

Načelnik Zajedničkog štaba general major Anto Jeleč je čestitao svim polaznicima sretan završetak Komandno-štabnog kursa, te izrazio zadovoljstvo da među polaznicima ima osoba ženskog pola što je bitan faktor za unapređenje rodne ravnopravnosti u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine. Također, general Jeleč je svim polaznicima kursa čestitao predstojeće praznike.

Na kraju, svim polaznicima uručeni su certifikati o uspješno završenom kursu koje su uručili general major Anto Jeleč i brigadni general Marko Stojčić.

Najboljim polaznikom proglašen je major Fariz Fadžan koji se u ime polaznika Komandno –štabnog kursa obratio prisutnima i zahvalio instruktorima na uspješno realizovanoj obuci. Major Fadžan je iskoristio priliku da se zahvali svojim kolegama u klasi 13-I na kolegijalnosti, te naglasio da je bilo veoma teško postići najbolje rezultate u ovoj klasi u kojoj su svi bili na vrlo visokom nivou osposobljenosti.

info-KOiD

8 FOTO GALERIJA