Komanda za obuku i doktrinu

Donacija jezičkih laboratorija od strane Vlade SAD-a

17.2.2014

Vlada Sjedinjenih Američkih Država nastavlja podršku OS BiH u vidu donacije opreme, neophodne za realizaciju zahtjevnog procesa edukacije iz engleskog jezika za pripadnike Oružanih snaga i Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine.

Instaliranje jezičkih laboratorija, kao i osnovnu obuku instruktora engleskog jezika u rukovanju i održavanju laboratorija, realizovao je tročlani tim stručnjaka iz sastava Tobyhanna Army Depo-a (TYAD) Vojske SAD u vremenu od 03. do 14.02.2014. godine.

Najnovija podrška Vlade SAD-a realizovana je preko Ureda za odbrambenu saradnju (ODC) Ambasade SAD-a u BiH kroz FMS program saradnje (Foreign Military Sales) i ogleda se u doniranju jezičkih laboratorija ukupne vrijednosti 150.000 USD.

Donacijom su kapaciteti Odjeljenja stranih jezika CPR/KOiD uvećani za dvije jezičke laboratorije i to: jedna Multimedijalna jezička laboratorija, kapaciteta 20 studentskih pozicija i jedna Auto audio jezička laboratorija, kapaciteta 10 studentskih pozicija.

Multimedijalna jezička laboratorija instalirana je u Centru za učenje engleskog jezika na lokaciji kasarne Kozara u Banja Luci, dok je Auto audio laboratorija instalirana na lokaciji Zajedničkog štaba OS BiH u Sarajevu.

Donirane jezičke laboratorije će, zasigurno, doprinijeti unaprijeđenju sposobnosti Odsjeka engleskog jezika OSJ CPR u realizaciji nastavnih sadržaja u okviru procesa edukacije iz engleskog jezika za pripadnike OS i MO BiH, kao i ostalih zainteresiranih BiH institucija, uzimajući u obzir postojanje izuzetno kvalitetne baze instruktorskog kadra na nivou Oružanih snaga BiH.

Info- KOiD