Komanda za obuku i doktrinu

Obuka po STANAG 2122 u Pazariću

24.2.2014

Na lokaciji kasarne “Zaim Imamović” Pazarić, u organizaciji Komande za obuku i doktrinu, od 17. do 21.02.2014. godine realizirao se kurs za osposobljavanje podoficira vodova i četa iz svih centara KOiD po NATO STANAG 2122 MEDSTD na temu “Prva pomoć, neophodno zbrinjavanje u borbenim situacijama i osnove higijene”.

 

Obuku je uspješno završilo 16 pripadnika KoiD-a. Ceremonija svečanog zatvaranja kursa realizirala se u petak 21.02.2014. godine u 13.00 sati, na lokaciji kasarne “Zaim Imamović” u Pazariću. Kurs je imao za cilj osposobljavanje podoficira vodova i četa u pružanju prve pomoći i preventivnoj medicinskoj zaštiti. Obuka se realizirala kroz 40 nastavnih sati, od čega je teorijski dio realiziran kroz 18, a praktični kroz 22 nastavna sata. Praktični dio nastave zasnivao se na kardio-pulmonalnoj reanimaciji, zbrinjavanju povreda koštano-zglobnog sistema, zaustavljanju krvarenja i evakuaciji.

Obuku je realizirao stručni tim sanitetskog osoblja iz GLB, 6.blp i 8.blp na čelu sa CL Marko Sarić. Instruktorski tim je osposobljen za STANAG 2122 od strane Odbrambenog instituta za medicinske operacije SAD-a.

Na zatvaranju kursa istaknuto je veliko zalaganje svih polaznika, ali da se za nijansu od ostalih mogu istaći rezultati zast. Emila Zahirovića i stv. Borisa Popovića.

Na ceremoniji zatvaranja kursa u ime komandanta KoiD-a obratio se major Ismet Rizvo i istakao značaj ovog kursa, kao i veliki korak u ispunjenju ciljeva Partnerstva za mir.

Na kraju se obratio i komandant Centra za osnovnu obuku, maj. Jasmin Ganić, koji je naglasio veliki uspjeh što su se u kratkom roku izvršile sve potrebne pripreme za realizaciju ovog kursa, jer je realizacija istog planirana na Manjači. Također je istakao da u vojničkoj karijeri stalna edukacija i usavršavanje moraju biti glavni cilj.

Na kraju ceremonije organizirana je dodjela diploma, koje su uručili maj. Jasmin Ganić i maj. Ismet Rizvo.

Info-KOiD