Komanda za obuku i doktrinu

Završen Osnovni kurs o municiji

27.2.2014

Na lokaciji kasarne “Rajlovac” u Sarajevu, u organizaciji Odjeljenja za obuku Komande za obuku i doktrinu, od 10. do 26.02.2014. godine realizovan je Osnovni kurs o municiji – teoretski dio.

Ceremoniji završetka kursa 26.02.2014. godine, prisustvovali su komandant KOiD-a brigadir Robert Sušac, načelnik Štaba KOiD-a pukovnik Darijo Pajić, načelnik Odjeljenja za obuku brigadir Hašim Škrijelj, te Wss and Ass management HQ EUFOR camp Butmir captain Peter Filouš. Obuku je uspješno završilo svih 12 pripadnika OS BiH, te im je na kraju današnje ceremonije komandant KOiD-a uručio je Uvjerenja o uspješno završenom kursu.

Brigadir Sušac istakao je važnost problematike skladištenja naoružanja i njegovo uništavanje. Tokom svog obraćanja naglasio je da je “ovo početak u realizaciji kurseva ovog tipa. U 2014. godini planirano je još 6 ovakvih kurseva u organizaciji OS BiH što će sigurno doprinijeti poboljšanju u rješavanju problema viška naoružanja i municije. U organizaciji KOiD-a organizovat će se ćelija za izvođenje ovog dijela obuke”.

Kurs je imao za cilj osposobljavanje pripadnika OS BiH iz oblasti općih tema o municiji, svojstava i tehnologije municije, te vrsta MiMES-a. Završni ispit koji je sadržavao 25 pitanja iz ovih predavanih oblasti svi polaznici su uspješno završili.

Info-KOiD