Komanda za obuku i doktrinu

Ceremonija početka Osnovne obuke XIV klase kandidata i potpis Ugovora o osnovnoj obuci u Centru za osnovnu obuku (COO) u Pazariću

13.5.2014

Na osnovu Dinamičkog plana Ministarstva odbrane BiH 13.05.2014. godine, u kasarni ”Zaim Imamović” u Pazariću realizovana je Ceremonija početka Osnovne obuke XIV klase kandidata i potpis Ugovora o osnovnoj obuci između kandidata i Ministarstva odbrane BiH.

Na ceremoniji su prisustvovali zamjenik komandanta KP OS BiH za operacije brigadni general Marko Stojčić, ispred ZŠ OS BiH brigadir Tašo Dacić i pukovnik Fahir Čamdžić i komandant KOiD-a brigadir Rober Sušac.

Početak ceremonije označen je predajom raporta brig. gen. Marku Stojičiću, kao i intoniranjem državne himne BiH.

Komandant COO major Jasmin Ganić u svom obraćanju istakao je: “Opredjeljenje za profesionalnu vojnu službu je izuzetno značajan događaj u vašem životu. To je pokazatelj vaše spremnosti i odlučnosti da preuzmete ličnu odgovornost, obaveze i pravila ponašanja koja su propisana kroz zakonske regulative iz oblasti odbrane i Standardnih operativnih procedura u OS BiH.” Na kraju svog govora dodao je: “Očekujem i zahtjevam od vas da nesebičnim zalaganjem ostvarite sve planske zadatke, dostignete propisani standard i uspješno završite osnovnu obuku, kako bi stekli uslove za potpisivanje Ugovora za prijem u vojnu službu OS BiH. Budite ponos svojih porodica, naše jedinice Centra za osnovnu obuku, Oružanih snaga BiH i države Bosne i Hercegovine.”

Brigadni general Marko Stojčić u svom obraćanju istakao je: ”Govoriti vama sa ovog mjesta predstavlja mi veliku čast i zadovoljstvo. Čast zbog toga što ste uspjeli proći dosta teške ulazne testove, gdje ste pokazali odlične rezultate, a zadovoljstvo što će vjerovatno neki od vas ostvariti impresivne vojne karijere. To ćete uspjeti, ukoliko ovo vrijeme koje je pred vama budete tretirali kao investiciju u sebe. Takvo ulaganje nema rizika i ono je najsigurnije, što u današnjim vremenima svakako dobija na značaju”. Na kraju svog govora zaželio je kandidatima svako dobro i vojničku sreću.

Nakon Ceremonije pristupilo se potpisu Ugovora o osnovnoj obuci između kandidata na obuci i Ministarstva odbrane, a kojim su definisana prava i obaveze kandidata, kao i obaveze Ministarstva odbrane. Ugovor je potpisalo 248 kandidata.

Info- KOiD

5 FOTO GALERIJA