Komanda za obuku i doktrinu

Na poligonu „Manjača“ počela vježba „Dinamičan odgovor 14-4“

14.5.2014

Vježba vanjskog ocjenjivanja Oružanih snaga BiH „Dinamičan odgovor 14-4“ počela je u srijedu, 14.04.2014. godine, u Centru za borbenu obuku (CBO) i Centru za borbene simulacije (CBS) na poligonu „Manjača“.

Realiziranje vježbe je planirano u periodu od 14.06. do 23.06.2014. godine, a primarna jedinica u ovoj vježbi je 4.pješadijska brigada kojoj su pridodani elementi borbene i servisne podrške iz Brigade taktičke podrške, Brigade zračnih snaga i protuzračne odbrane i 4.bataljona logističke podrške, te je svrhu toga formirana Borbena grupa bataljona (BBG).

Vježba je počela izdavanjem operativne naredbe komandanta Operativne komande OS BiH, a realizirat će se u realnom vremenu gdje će pripadnici štaba 4.pbr izvoditi vježbu na simulacijskom sistemu JCATS i istovremeno će se realizirati terenska vježba BBG (FTX).

Na kraju vježbe će biti realizirana vježba bojevog ciljanja (LFX).

U vremenu od 19.05. do 23.05.2014. godine će biti realizirana terenska vježba deklarirane jedinice 1.pješadijske čete 1.pješadijskog bataljona 4.pbr (SEL-1), s ciljem ocjenjivanja interoperabilnosti, organizacije, personala i procedura spomenute jedinice po konceptu operativne sposobnosti, procjenjivanja i povratnih informacija (OCC E&F).

Nosilac izvršenja ocjenjivanja je Zajednički štab OS BiH, odnosno ocjenjivački tim formiran od certificiranih ocjenjivača po OCC E&F uz pomoć od strane NATO savjetodavnog tima.

Komandant Operativne komande OS BiH brigadni general Dragan Vuković je naglasio da je ova vježba glavni zadatak OS BiH.

Nosilac vježbe, Komanda za obuku i doktrinu (KOiD) formirala je Direktorijat vježbe, tijelo koje rukovodi vježbom i vrši ocjenjivanje učesnika vježbe, a na taj način se provjeravaju postojeće doktrinarne publikacije koje podržavaju proces kolektivne obuke i vježbi.

Cilj vježbe je da se izvrši provjera operativne sposobnosti i spremnosti štaba 4.pbr, BBG i deklarirane jedinice da u realnom vremenu izvode operacije podrške miru, u cilju nastavka izgradnje interoperabilnosti OS BiH sa NATO konceptom izvođenja vježbi.

Info-KOiD