Komanda za obuku i doktrinu

Posjeta komandanta EUFOR-a general majora Dietera Heideckera i načelnika Zajedničkog štaba OS BiH general majora Ante Jeleča Komandi obuke i doktrine

29.5.2014

Komandant EUFOR-a general major Dieter Heidecker i načelnik Zajedničkog štaba OS BiH general major Anto Jeleč 29.05.2014. godine, posjetili su Komandu obuke i doktrine u kasarni „Travnik” OS BiH - Travnik.

U uvodnom dijelu posjete komandant KOiD-e brigadir Robert Sušac je zaželio dobrodošlicu predavačima na Komandno-štabnom kursu, a vršilac dužnosti komandanta Centra za profesionalni razvnoj pukovnik Mirsad Stabančić je putem informativnog brifinga upoznao prisutne o misiji, strukturi i razmještaju Centra za profesionalni razvoj, kao i opštim informacijama o Komandno-štabnom kursu.  

Tokom posjete Komandi obuke i doktrine komandant EUFOR-a general major Dieter Heidecker je održao predavanje polaznicima Komandno-štabnog kursa na temu “Vojno vodstvo-nova uloga oficira”, dok je načelnik Zajedničkog štaba OS BiH  general major Anto Jeleč održao predavanje na temu „OS BiH u operacijama podrške miru – iskustva i perspektive angažovanja“. 

General major Anto Jeleč je tokom posjete prisustvovao svečanoj ceremoniji završetka Osnovnog oficirskog kursa kojeg je uspješno završilo 11 polaznika i Osnovnog podoficirskog kursa kojeg je uspješno završilo 36 polaznika od čega su dvije žene.

Na svečanoj ceremoniji završetka vojnih kurseva prisutnima se obratio vršilac dužnosti  komandanta Centra za profesionalni razvoj pukovnik Mirsad Stabančić koji je izrazio zadovoljstvo rezultatima koje su postigli polaznici kurseva te naglasio korektan i profesionalan odnos polaznika tokom realizacije kursa.

U nastavku polaznicima vojnih kurseva se obratio komandant KOiD-e brigadir Robert Sušac i izrazio zadovoljstvo što na završnoj ceremoniji završetka ovih kurseva prisustvuje i načelnik Zajedničkog štaba OS BiH  general Jeleč.

Na početku svoga obraćanja general Jeleč se osvrnuo na aktivnosti Oružanih snaga BiH tokom nedavnih poplava koje su zadesile Bosnu i Hercegovinu te doprinosa OS BiH u sanaciji područja koje je zadesila ova elementarna nepogoda.

U nastavku obraćanja general Jeleč je ukazao na zalaganje i profesionalni odnos pripadnika Centra za profesionalni razvoj KOiD-e koji su još jednom uspjeli uspješno izvršiti dodijeljeni  zadatak po pitanju institucionalne i individualne obuke pripadnika OS BiH.

Svim polaznicima uručeni su certifikati o uspješno završenom kursu, a najboljim polaznicima uručeni su certifikati najboljih polaznika. Na Osnovnom oficirskom kursu najbolji polaznik je potporučnik Elvir Nukić, dok je na Osnovnom podoficirskom kursu najbolji polaznik vodnik Haris Osmanović.

General Jeleč je tokom posjete obišao prostorije u kojim su smješteni polaznici Pilot projekta “Osnovna oficirska obuka” te ostvario uvid u uslove smještaja i boravka.

General Dieter Heidecker je, također, tokom posjete lokaciji obišao polaznike Pilot projekta “Osnovna oficirska obuka” te kroz razgovor i diskusiju razgovarao sa polaznicima ove obuke na temu pojma „vodstvo“ i „menadžment “. General Heidecker je naglasio da vođe rade prave stvari, a menadžer na pravi način, te dodao da je neko naređenje dobro onoliko koliko je dobra realizacija istog.

Na kraju posjete upriličene su izjave za medije, a komandant KOiD-e brigadir Sušac se zahvalio svima onima koji su bili u današnjoj  posjeti.

Info- KOiD

5 FOTO GALERIJA