Komanda za obuku i doktrinu

Svečani prijem u povodu obilježavanja Dana OS Španije

6.6.2014

Svečano obilježavanje Dana OS Španije upriličeno je dana 04.06.2014. godine u Travniku,a u organizaciji FAT tima za unapređenje KOiD iz kontigenta OS Španije u BiH. Prisutnim zvanicama obratio se pukovnik Antonio Luzon šef AET-IT sa sjedištem u Travniku.

U svom obraćanju pukovnik Luzon iskazao je dobrodošlicu svim prisutnim te u uvodnom dijelu istakao važnost OS Španije kroz historiju Španije, ponos i privilegiju koju kao pripadnici OS uživaju u Španiji kao jednu od najugledijih institucija u državi te dodao: “Koristeći ovu priliku, želio bih čestitati Oružanima snagama BiH. Svjesni smo visoke profesionalnosti vaših pripadnika i da naporno radite na poboljšanju vaše osposobljenosti i pored trenutnog stanja i poteškoća. Osim toga smatramo da ste primjer integracijama vašim sugrađanima i da uvijek pokazujete volju i spremnost da koristite vaše kapacitete za dobrobit vaše zemlje, i to uključuje podršku civilnim vlastima na način kao što je to bilo prilikom nedavnih katastrofalnih poplava. U vezi ove priprodne nesreće, želimo javno izraziti našu podršku i poslati poruku nade svim onima koji su nastradali u poplavama”. Na kraju svog obraćanja zahvalio se gradu Travniku i KOiD navodeći kako se on i njegovi pripadnici osjećaju istinski integrisani u ovoj sredini.

Prijemu su osim pripadnika užeg dijela KOiD-u na čelu sa Komandantom Robertom Sušcem, prisustvovali predstavnici EUFOR, MUP-a SBK, predstavnici SBK-a, a kao poseban gost svečanosti je prisutvovala ambasadorica Španije, njena ekselencija Maria Aurora Mejia Errasquin, koja je na kraju prijema iskazala veliku zahvalnost svim prisutnim koji su svojim dolaskom uveličali svečano obilježavanje Dana OS Španije.

info-KOiD