Komanda za obuku i doktrinu

Kandidati sa „Osnovne oficirske obuke“ iz Bosne i Hercegovine učestvovali na „Ljetnom kampusu 2014“ u Republici Mekedoniji

23.6.2014

U periodu od 10. do 20. juna 2014. godine, 29 kandidata drugog modula Pilot projekta „Osnovne oficirske obuke“ iz Bosne i Hercegovine boravili su na međunarodnom „Ljetnom kampusu 2014 “ na lokaciji vojnog poligona Krivolak u Republici Makedoniji.

Na međunarodnom „Ljetnom kampusu 2014“ učešće je uzelo 170 kadeta iz 8 zemalja koji su imali priliku da pokažu šta su naučili tokom dvosedmičnog boravka na vojnom poligonu „Krivolak“ koji je u sastavu Centra za obuku „Pepelište“.

Tokom njihovog boravka na vojnom poligonu „Krivolak“ organizovan je dan za istaknute goste kojem su prisustvovali visoki predstavnici iz Ministarstva odbrane i Armije Mekedonije  među kojima i načelnik Štaba združene operativne komande brigadni general Stojan Dimčov i dekan Vojne akademije pukovnik dr. Orce Popovski. Izvedeno je šest aktivnosti tokom dana za istaknute goste koji obuhvataju razgovore sa ključnim vođama, patrola sa oklopnim vozilima, kontakt sa neprijateljem, uspješno neutralisanje neprijatelja i konsolidacija, kao i reakcija na nuklearno-hemijsko-biološke napade i dekontaminacija. Četvrta tačka se odnosila na procedure nailaska na neeksplodirana ubojita sredstva, izviđanje bespilotnom letjelicom i dio procedura u misijama podrške miru.

Polaznici drugog modula Pilot projekta „Osnovna oficirska obuka“ pohađali su i Osnovni media trening koji su izveli certificirani instruktori iz sastava Regionalnog centra za odnose s javnošću Armije Makedonije. Osnovni media trening je obuhvatao  osnovne teme kao i principe odnosa s javnošću, komunikacijske vještine, socijalne medije,interviju i pres konferenciju.

Pored učesnika domaćina, učešće su uzeli i kadeti iz Ujedinjenog Kraljevstva, Bugarske, Kosova, Crne Gore, SAD-a, Turske i  Bosne i Hercegovine.

Tokom svoga boravka u Republici Mekedoniji 29 kandidata na „Osnovnoj oficirskoj obuci“ iz Bosne i Hercegovine i dva instruktora iz sastava Odjeljenja vojnih kurseva imali su priliku obići kultrurne zamenitosti Republike Mekedonije. Nakon boravka u Makedoniji, kandidati na „Osnovnoj oficirskoj obuci“ se vraćaju u Centar za profesionalni razvoj u Travnik, gdje nastavljaju obuku na drugom modulu ove obuke.

Info-KOiD