Komanda za obuku i doktrinu

Siguran transport municije

22.7.2014

Svečano zatvaranje kursa, pod nazivom „Siguran transport municije“, upriličeno je 18.07.2014. na lokaciji kasarne “Rajlovac” u Sarajevu.

Osposobljeno je 13. pripadnika OS BiH, koji će moći svoja iskustava dalje prenositi u matičnim jedinicama.

Ispred KOiD-a, svečanosti su prisustvovali komandant KOiD-a, brigadir Robert Sušac, načelnik djeljenja obuke brigadir Hašim Škrijelj i puk. Zijad Hadžić iz odjeljenja obuke KOiD.

Ispred EUFOR-a, svečanom zatvaranju kursa prisustvovali su brigadir Ahmet Ugur Gonel,  načelnik odjela obuke EUFOR-a, brigadir Martin Trachler, predstavnik MTT Švicarske sa ostalim članovima MTT Švicarske, kao i predstavnici španjolskog MT tima.

U uvodnom dijelu voditelj/direktor kursa por. Ermin Vražalica dao je kratke informacije i detalje o samoj realizaciji kursa.

Prisutnim se potom obratio načelnik odjela obuke EUFOR-a brigadir Ahmet Ugur Gonel koji je izrazio zadovoljstvo u dosadašnjem dijelu saradnje ali i budućim daljim nastavkom saradnje EUFOR-a i OS BiH na realizaciji različitih kurseva.

Nakon njegovog izlaganja, prisutnima se obratio i komandant KOiD-a brigadir Robert Sušac koji se zahvalio pripadnicima EUFOR-u, brigadiru Ahmet Ugur Gonelu, kojemu je ovo bio i oproštajni susret, a posebno MTT Švicarske i brigadiru Martinu Trachleru na dostignutom stepenu obučenosti polaznika kursa.

Brigadir Sušac je istaknuo važnost ovog projekta koji se realizuje u saradnji s EUFOR-om, s obzirom na problematiku skladištenja municije i MES-a u BiH. Naglasio je da je ovo dugoročan problem za OS BiH, te da mu je drago da je na kursu bilo dosta mladih polaznika koji će puno vremena, pa možda i do kraja svoje profesionalne karijere, raditi na rješavanju ovog problema.

Također je naglasio da ima prostora za napredovanje u pogledu same realizacije kursa  „Siguran transport municije“, te dodao kako su stvoreni preduslovi da pripadnici OS BiH mogu preuzeti kurs pod svoju nadležnost.

Na kraju svečanosti uručene su diplome polaznicima kursa, a instruktorima kursa zahvalnice.

Info KOiD