Komanda za obuku i doktrinu

XIV klasa kandidata na osnovnoj obuci vojnika potpisala prvi profesionalni ugovor - vojni poziv je časno zanimanje i neprocjenjivo životno iskustvo

31.7.2014

U Centru za osnovnu obuku OS BiH u kasarni u Pazariću je 31. 07. 2014. održana ceremonija svečanog polaganja zakletve i potpisivanje ugovora 14. klase kandidata na osnovnoj obuci vojnika. Ugovore za prijem u profesionalnu vojnu službu u OS BiH je potpisalo ukupno 248 budućih vojnika, od kojih je 20 žena.

Nakon polaganja zakletve i potpisivanja ugovora za prijem u OS BiH, mladi vojnici će biti raspoređeni u jedinice OS BiH na službu i dalju specijalističku obuku.

Kandidatima na obuci 14. klase uspješno završenu obuku, polaganje zakletve i potpisivanje prvog vojničkog ugovora čestitali su i prisutnima se obratili zamjenica ministra odbrane za politiku i planove Marina Pendeš, zamjenik načelnika Zajedničkog štaba OS BiH za operacije general major Mirko Tepšić, te komandant Centra za osnovnu obuku major Jasmin Ganić.

Zamjenica ministra odbrane Marina Pendeš je u svom obraćanju, pored ostalog, istakla da će mladi vojnici pored službe u Bosni i Hercegovini imati priliku da učestvuju i u operacijama podrške miru, te da od njih očekuje da u takvim misijama pokažu visok stepen profesionalizma kako su to do sada pokazivali i pokazuju njihove starije kolege. “Ovim vaša obuka i izobrazba nije završena. Nastavite raditi na svom individualnom i profesionalnom razvoju i postanite pravi profesionalci”, poručila je zamjenica ministra Marina Pendeš novim mladim vojnicima u Oružanim snagama BiH.

Zamjenik načelnika Zajedničkog štaba OS BiH za operacije general major Mirko Tepšić podsjetio je da je do sada, 14 generacija kandidata prošlo kroz ciklus obuke u Centru za osnovnu obuku, te da je obuku uspješno završilo 3972 kandidata: “To je danas najveći dio našeg vojničkog sastava sa kojim su naše Oružane snage dobile novu snagu i energiju,” istakao je general Tepšić.

Komandant Centra za osnovnu obuku OS BiH major Jasmin Ganić je u svom obraćanju novim vojnicima OS BiH naglasio da vojnički život zahtijeva velike napore i odricanja, ali i pruža mogućnosti napredovanja i sticanje novih vještina.

Svečanosti polaganja zakletve i potpisivanja ugovora o vojnoj službi u OS BiH 14. klase prisustvovali su i pomoćnik ministra odbrane za upravljanje personalom Sead Muratović, komandant Komande za podršku general major Husein Tursunović, zamjenik komandanta Operativne komande OS BiH brigadni general Ivica Jerkić, komandant EUFOR-a general major Dieter Heidecker, predstavnici NATO štaba u Sarajevu, vojno-diplomatski predstavnici u BiH, kao i članovi porodice, rodbina i prijatelji novih vojnika.

Najbolje rezultate na osnovnoj obuci 14. klase postigli su kandidati na obuci Dragičević Igor, Ćatić Armin, Kvesić Ivan i Trogrlić Željana, kojima su predstavnici EUFOR-a i NATO štaba u Sarajevu uručili prigodne poklone.

Ured za odnose s javnošću
Kontakt tel.: 033/286-680, 061/22 84 66, fax 033/286-685,
e-mail: info@mod.gov.ba

11 FOTO GALERIJA