Komanda za obuku i doktrinu

Početak realizacije NEL-2 OCC E&F, ocjenjivanje deklarisanih jedinica OS BiH na poligonu Manjača

8.9.2014

U sklopu vježbe „Dinamičan odgovor 14-6“, 08.09.2014. godine na poligonu Manjača počela je relizacija ocjenjivanja deklarisanih četa iz sastava 6.pbr/OK OS BiH, s ciljem realizacije NEL-2 (NATO Evaluation Level 2), ocjenjivanje deklarisanih jedinica OS BiH po OCC EF konceptu.

Vježba će se održati u periodu od 08.09. do 12.09.2014. godine, a ocjenjivanje će biti realizovano uz prisustvo NATO monitoring tima po OCC E&F konceptu, u skladu sa listom za provjeru iz dokumenta „ALLIED COMMAND OPERATIONS FORCES STANDARDS (AFS) Vol.VII.“

Postrojavanje učesnika realizovano je 08.09.2014. godine za početak ocjenjivanja NEL-2, na kojem su se obratili načelnik Štaba KOiD-a OS BiH, pukovnik Dariјo Pajić, koji je u svom obraćanju naglasio važnost ocjenjivanja deklarisanih jedinica sa akcentom na strogo pridržavanje standarda „ALLIED COMMAND OPERATIONS FORCES STANDARDS (AFS) Vol.VII“, rekavši:“Želim da ocjenjivači budu objektivni i strogi, kako bi njihove ocjene ugradili u buduće planiranje“. Početku ocjenjivanja prisustvovali su i komandant OK OS BiH, general major Dragan Vuković, sa svojim saradnicima i predstavnici OCC E&F NATO/PfP MONITORING/OBSERVER tima na čelu sa nadzornikom OF4 Petrom Dopuđom.

Info- KOiD