Komanda za obuku i doktrinu

Parlamentarni vojni povjerenik u posjeti Komandi za obuku i doktrinu

10.10.2014

Vojni povjerenik Parlamentarne skupštine BiH gospodin Boško Šiljegović, sa saradnicima, posjetio je Komandu za obuku i doktrinu i Centar za profesionalni razvoj 09.10.2014. godine na lokaciji kasarne "Travnik" u Travniku.

Gospodina Boška Šiljegovića primio je V.D. komandanta KOiD-a brigadir Ilija Petrović. Nakon prijema, brigadir Petrović prezentirao je Informativni brifing KOiD-a na kojem su, osim delegacije Ureda parlamentarnog vojnog povjerenika, prisustvovali i brigadni general Gojko Knežević, brigadir Hašim Škrijelj, pukovnik Darijo Pajić, pukovnik Mirsad Stabančić, pukovnik Edin Ramić i glavni narednik KOiD-a Esmer Džonko.

Pozicija parlamentarnog vojnog povjerenika uspostavljena je s ciljem jačanja vladavine prava, zaštite ljudskih prava i sloboda vojnih lica i kadeta u OS BiH i MO BiH, te je važnim dijelom sveokupnih napora u provođenju parlamentarne demokratske kontrole nad oružanim snagama. Upravo iz ovih razloga parlamentarni vojni povjerenik BiH Boško Šiljegović posjetio je pripadnike OS BiH na lokaciji kasarne "Travnik" u Travniku, što je iskoristio za neposredan razgovor sa pripadnicima KOiD-a. Radi boljeg uvida u eventualnu problematiku, konkretnog i što otvorenijeg razgovora, kao i velikog broja prisutnih pripadnika OS BiH, već na početku posjete formirane su tri grupe pripadnika OS BiH: vojnici i podoficiri, oficiri, te kandidati Osnovne oficirske obuke. Gospodin Šiljegović prvo je razgovarao sa grupom vojnika i podoficira, sublimirajući aktuelne probleme ovih kategorija. Nakon toga, u prepunoj učionici Komandno štabnog kursa razgovarao je sa oficirima komande KOiD i CPR, dok je posebno vrijeme za razgovor gospodin Šiljegović odvojio za kandidate Osnovne oficirske obuke, koji se i prvi put susreću i upoznaju sa aktivnostima Ureda parlamentarnog vojnog povjerenika. Interes za razgovor budućih mladih oficira bio je zaista veliki, a vojni povjerenik ih je ovom prilikom detaljnije upoznao i sa aktivnostima koje Ured parlamentarnog vojnog povjerenika poduzima na polju zaštite ljudskih prava i temeljnih sloboda pripadnika i kadeta Oružanih snaga BiH.

Kroz kratku sublimaciju ove, za KOiD izuzetno važne, posjete gospodin Šiljegović je izjavio "Ovo je redovna posjeta Parlamentarnog vojnog povjerenika jedinicama i komandama OS BiH. Ja sam imao zadovoljstvo da sam bio u jednoj dobroj jedinici u Komandi za obuku i doktrinu, prošle sedmice sam bio u Komandi za podršku u čijem sastavu je i ova komanda. Danas sam imao posebne odvojene razgovore sa vojnicima, podoficirima, oficirima i poseban sastanak sa našim momcima i djevojkama koji iz civilstva dolaze u OS BiH na pozicije oficira. Sagledao sam teškoće sa kojima su suočeni ljudi na ovoj lokaciji i potpuno sam siguran da je komandant brigadir Petrović, dobar komandant i da ćemo zajedničkim snagama poboljšati uslove i rada i života ove jedinice. Komanda za obuku i doktrinu ima našu snažnu podršku u svim svojim projektima i u narednom periodu."

Info- KOiD


6 FOTO GALERIJA