Komanda za obuku i doktrinu

Zatvaranje Osnovnog kursa za razvoj vođa u Centru za osnovnu obuku (COO) u Pazariću

2.12.2014

Godišnjim planom obuke i smjernicama pretpostavljenih komandi u periodu od 03.11. do 28.11.2014. godine u kasarni “Zaim Imamović” Pazarić realizovan je Osnovni kurs za razvoj vođa.

Ovo je kurs koji se po prvi put organizuje i realizuje na nivou KP OS BiH, a u 2015. godini planirano je da se realizuju još dva kursa. 37 mladih kaplara i vojnika I klase iz svih jedinica potčinjenih KP OS BiH danas su uspješno završili navedeni kurs. Za najboljeg polaznika kursa proglašen je vojnik I klase Nermin Padalović 4. blp.

Linijom komandovanja dobijene instrukcije od NATO štaba u BiH (NCO CURRICULU) u tematski plan ugrađene su teme, iz gore navedeog dokumenta, a realizovane su u skladu sa Doktrinom OS BiH.

Ceremonija početka kursa počela je predajom raporta brigadiru Hašimu Škrijelju.

Nakon intoniranja himne prvo se obratio v.d. Komandanta COO major Enes Delić i istakao značaj ovog kursa. ”Danas na kraju ovog kursa Vi ste obučeni za preuzimanje dužnosti na nivou vođa timova, posada i posluga, te specijalista za određene dužnosti u OS BiH. Svi vi danas postali ste perspektivan kadar za unapređenje u prvi podoficirski čin. Na kraju želim Vam puno lične i porodične sreće, kao i uspjeha u vojnoj karijeri”

Poslije govora majora Delića obratio se brigadir Hašim Škrijelj, ispred Komande za obuku i doktrinu, koji je u svom govoru istakao: ”Vi ste prva generacija polaznika koji su uspješno završili ovaj kurs. Pred vama su otvorena vrata za napredovanje u svojoj vojničkoj karijeri, jer ste vi trenutno najperspektivniji kadar za zauzimanje mjesta podoficira u redovima OS BiH. Na kraju vam četitam na uspješno završenom kursu i želim sreću u daljem radu.”

Info- KOiD