Komanda za obuku i doktrinu

Dova za kandidate na osnovnoj obuci XV klase, pripadnike islamske vjeroispovjesti, u Centru za osnovnu obuku (COO) u Pazariću

4.12.2014

Već tradicionalno završetkom osnovne obuke, u mjesnoj džamiji u Kahrimanima (Pazarić), organizuje se učenje Dove za kandidate na osnovnoj obuci, pripadnike islamske vjeroispovjesti. Tako je dana 03.12.2014. godine organizovana i proučena dova za kandidate XV klase. Koliko se pridaje značaj ovoj manifestaciji govori i sama činjenica o prisustvu vojnih imama iz svih jedinica OS BiH, kao i vojnog muftije Hadis ef. Pašalića.

Poslije klanjanja podne namaza samu aktivnost otvorio je brigadni imam Mehmed ef. Latić, koji je u u ulozi domaćina zaželio svima dobrodošlicu u džamiju, a posebno se zahvalio komadantu COO majoru Jasminu Ganiću na uspješno realizovanoj obuci sa još jedom klasom budućih vojnika, koji će popuniti redove OS BiH.

Poslije uvodnih aktivnosti prvo se obratio Glavni imam Nesib ef. Hadžić. On je čestitao svim kandidatima uspješan završetak osnovne obuke i naglasio: ”Trebate biti ponosni što će te stajati u redovima i biti dio OS BiH. Nadam se da će veći dio Vas u budućnosti, kao podoficiri i oficiri, činiti dio OS BiH”.

Nakon obraćanja Glavnog imama proučio se Jasin i održao prigodan program.

Na kraju se obratio Vojni muftija Hadis ef. Pašalić sa riječima: ”Evo sa Božjom pomoći dođoste do završetka obuke i to sa XV naraštajem. Vi, kandidati, obukli ste uniforme i stavili državna obilježja na sebe. Sa ovim ste preuzeli i breme odgovornosti, kojim ako uradite dobro djelo svi kažu uradio vojnik, a ako ne daj Bože, uradite loše dijelo, opet će reći vojnik. Morate shvatiti da ste sada dio jedne velike porodice i da se morate pridržavati pravila ponašanja definisanim u OS BiH.”

”Nakon obuke položiti će te svečanu zakletvu, a samim tim to Vas razlikuje od ostalih zaposlenika po drugim firmama. Kao pripadnici OS BiH biti će te često u prilici da radite dobra djela i radite to u Božje ime i sa ponosom.”

”U Vašem daljnjem radu, iako ste mladi, stvari u svom životu poredajte prema prioritetima. Nemojte se zamarati sa nevažnim i nebitnim stvarima, koje se Vas ne tiču. Radite ono što su Vaše obaveze, zadaci i poslovi.”

”Još jednom Vam čestitam na uspješno realizovanoj obuci i skorom prijemu u OS BiH.”

Nakon vjerskih aktivnosti organizovan je ručak za zvanice u restoranu kasarne ”Zaim Imamović” u Pazariću.

Info- KoiD