Komanda za obuku i doktrinu

Obilježen Patron male župne zajednice u kasarni „Travnik“ u Travniku

13.2.2015

Vojna kapelanija u Travniku 11. februara 2015. godine proslavila je svoj patron spomendan Gospe Lurdske. Centralni dio proslave je bila svečana Sveta Misa koju je predslavio don Oliver Jurišić, svećenik na postdiplomskom studiju filozofije na Papinskom dominikanskom univerzitetu Sv. Tome Akvinskog – Angelikumu u Rimu.

Na Svetoj misi okupilo se 60-ak vjernika katolika pripadnika KOiD-a, CPR i polaznika različitih oficirskih i podoficirskih kurseva koji se trenutno nalaze u travničkoj kasarni. Propovjednik je u svojoj nadahnutoj propovjedi spomenuo Gospina lurdska ukazanja iz 1858. godine i kako je nakon njih to malo francusko mjestašce postalo mjesto mnogih znanstveno dokazanih ozdravljenja od najtežih fizičkih bolesti. Nadalje je spomenuo sličnost naše nebeske Majke s našim majkama i njihovoj brizi i ljubavi za svakoga od nas.



Na kraju misnog slavlja vojni kapelan u Travniku, don Donald Marković spomenuo je historiju kapelanije i štovanje Gospe Lurdske u ovoj kasarni koja seže od kraja 19. vijeka i formiranja kasarne i koja je naprasito prekinuta u jesen 1944. godine rušenjem Gospina kipa koji se nalazio na mjestu današnje atletske staze, te kako je današnja kapelanija i njena zaštitnica samo nastavak onoga što je započelo još prije 120 godina.

Nakon Sv. Mise vjernici su nastavili svoje druženje zajedničkim ručkom u vojnoj kuhinji kojega su osigurali oficiri katolici iz travničke kasarne.

Info- KOiD