Komanda za obuku i doktrinu

Ceremonija zatvaranja “ADR kursa za vozače i instruktore”

30.11.2015

Svečanom ceremonijom i podjelom certifikata u kasarni “Rajlovac” u Sarajevu 27.11.2015. godine obilježen je završetak “ADR kursa za vozače i instruktore” koji je završilo 23 pripadnika OS BiH u periodu od 16. do 27.11.2015. godine.

Cilj ovog kursa bio je osposobljavanje vozača motornih vozila u OS BiH za prevoženje opasnih materija, što predstavlja veoma važan segment u sistemu transporta municije i opasnih dobara.

Prisutne je o ciljevima i dinamici kursa upoznao direktor kursa, major Arnad Kukuljac.

Informativnim brifingom major Kukuljac, između ostalog, je istakao da je saradnja MO i OS BiH sa nadležnim institucijama u BiH, doprinijela izradi Pravilnika o načinu prijevoza opasnih materija u MO i OS BiH. Na osnovu tog pravilnika, Komanda za obuku i doktrinu je nadležna za izvršavanje obuke i izdavanje međunarodno priznatog ADR certifikata za pripadnike OS BiH.

Na svečanoj ceremoniji, prisutnima se na kraju obratio komandant Komande za obuku i doktrinu, brigadir Ilija Petrović, koji se u svom obraćanju zahvalio predstavnicima Austrije, Švajcarske i Švedske, prijateljskim zemljama, koje su poslale svoje timove i time unaprijedile kvalitet obuke pripadnika OS BiH. Brigadir Petrović je potcrtao važnost ovog kursa, jer se i na ovaj način, poboljšava sigurnosna situacija u državi, što ovaj projekat čini uspješnim i moralno i sigurnosno.

Brigadir Martin Trachsler, ispred MTT Švajcarske, u svom obraćanju rekao je da njegov tim ima zadatak da prenese svoje znanje iz domena manipulisanja municijom i opasnim dobrima i da to rade od 2011. godine, te da su uložili velika sredstva pri provođenju obuke u OS BiH, ali i da je svaki fening potrošen pravilno te da uloženi novac nije teško opravdati.

Na kraju ceremonije polaznicima kursa su uručeni ADR certifikati i vozačke dozvole.

Info-KOiD