Komanda za podrsku

Obuka podoficira za učešće u operacijama podrške miru

13.4.2010

Brigadir Kenan Dautović, komandant Centra za mirovne operacije, naglasio je da je značaj podoficirskog kora u savremenim oružanim snagama veoma bitan. Analiza obuke u OS BiH, istakao je brigadir Dautović, ukazala je na potrebu edukacije posebno starijih podoficira za misije podrške miru te je Centar za mirovne operacije organizovao ovaj kurs sa tendencijom da on bude stalnog karaktera.

Brigadir Kenan Dautović, komandant Centra za mirovne operacije, naglasio je da je značaj podoficirskog kora u savremenim oružanim snagama veoma bitan. Analiza obuke u OS BiH, istakao je brigadir Dautović, ukazala je na potrebu edukacije posebno starijih podoficira za misije podrške miru te je Centar za mirovne operacije organizovao ovaj kurs sa tendencijom da on bude stalnog karaktera. Na ovom kursu osim podoficira OS BiH su i podoficiri iz Slovenije, Makedonije, Srbije, Jermenije, Moldavije, Kazahstana, Irske i Gruzije. Brigadir Dautović je dodao da je organizacija ovog kursa znak i partnerima da su OS BiH sposobne da planiraju, organizuju i realizuju ovakve i slične kurseve.
Vođa kursa zastavnik Samir Zečević zaključio je da se organizovanje ovakve vrste kurseva ne razlikuje od drugih koje organizuje Centar za mirovne operacije. Za pripremu ovog kursa korištena su široka teorijska znanja i naučene lekcije ovakvih i sličnih Centara za obuku. Zastavnik Zečević je naglasio da su mu u pripremi kursa u mnogo čemu pomogli ppuk. Miroslav Smolarek i major Faris Fadžan.

Polaznika kursa, zastavnika I klase Krunoslava Zeleniku, pitali smo da prokomentariše kvalitet ovog kursa za podoficire. Istakao je da je završio i Akademiju glavnih narednika u SAD i da edukacija na ovom kursu kao i logistička podrška uopšte ne zaostaju za školovaььem podoficira u inostranstvu.
Takođe, polaznik kursa Yerbolat Abildayev, podoficir iz Kazahstana, zadovoljan je uslovima na kursu. Naglašava da ima i dovoljno vremena da posjeti i druga mjesta u BiH.
Zastavnik Schultze Rayk je kao pripadnik njemačkog kontingenta EUFOR-a imao priliku vidjeti brojne bosansko-hercegovačke rijeke kao i raznolikost biljnog i životinjskog svijeta. BiH i Sara]evo imaju svoje draži koje ga podsjećaju na rodni grad u periodu ujedinjenja Njemačke - smatra zastavnik Schultze.

Smatrajući značajnim ovu obuku za podoficire pitali smo zastavnika I klase Maria Bagarića, glavnog podoficira ZŠ OS BiH, za njegovo mišljenje o organizaciji ovog kursa za podoficire. Imenovani je naglasio da su OS BiH prepoznale potrebu za edukacijom podoficira na ovom polju jer je sve izglednije, da će u narednom periodu biti formacijskih mjesta za podoficirski kor OS BiH u međunarodnom okruženju. Pored bogatog iskustva koje su podoficiri dobili u svojim jedinicama te radu i edukaciji u međunarodnom okruženju na ovom kursu značajno je što su i predavanja na engleskom jeziku.