Komanda logistike

Veterani Vojske Danske u posjeti Bosni i Hercegovini

18.5.2010

Vojno-istorijsko udruženje građana iz Danske „Rendsborgs“ je u vremenu od 12. do 16. maja boravilo na prostorima Bosne i Hercegovine. Udruženje je u BiH-u ušlo na graničnom prelazu Bosanska Bojna kod Velike Kladuše, gdje ih je primio major Dejan Šinko, pripadnik KP OS BiH.

Vojno-istorijsko udruženje građana iz Danske „Rendsborgs“ je u vremenu od 12. do 16. maja boravilo na prostorima Bosne i Hercegovine. Udruženje je u BiH-u ušlo na graničnom prelazu Bosanska Bojna kod Velike Kladuše, gdje ih je primio major Dejan Šinko, pripadnik KP OS BiH. Potom su boravili u Bosanskom Novom/Novom Gradu gdje su ih primili predstavnici boračke organizacije Republike Srpske, a obišli su i Bosanski Brod i kasarnu OS BiH u Derventi.

U Komandi logistike u Doboju, gdje je nekada bila baza danskih snaga, kapetan Goran Rajkovača ih je upoznao sa misijom i zadacima Komande logistike, a istog dana su posjetili i brdo Vis kod Tuzle, gdje je bilo riječi o ulozi Nordbat 2 tokom 1994. godine.

Dana 15. maja grupa je boravila u Sarajevu i u vojnoj bazi Butmir upoznati su sa misijom Centra za mirovne operacije, o čemu im je govorio major Goran Stokić, a grupi se, kao predstavnik upravne grupe Centra, obratio i gosp. Bernard Coughlin.

Među članovima Udruženja veliki je broj penzionisanih vojnih lica Danske armije i dio njih je boravio na prostorima Zapadnog Balkana u sastavu međunarodnih snaga tokom devedesetih godina prošlog vijeka. Cilj njihove posjete je podsjećanje na aktivnosti danskih kontigenata mirovnih snaga. Prvog dana posjete BiH-i s njima je bio i danski vojni ataše u Hrvatskoj, pukovnik Soren Knudsen.

info – Komanda za podršku